Яхтклуб „Кап. Г. Георгиев“ чества 40 г. от отплаването на патрона си към подвига

08:25, 24 апр 16 25 360 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес се навършват 40 години от отплаването от родна земя на кап. Георги Георгиев  за участието му в регатата OSTAR’76 - едно от най-екстремните ветроходни състезания, и последвалото веднага след това първо българско самотно плаване около света. Две изпитания, които кап. Георгиев завършва блестящо на борда на своята яхта „Кор Кароли”. Самотната обиколка за 202 дни му донася рекорд за Гинес и нареждат за първи път социалистическа България сред най-старите и велики морски нации.

В чест на тази първа българска самотна морска обиколка на света и в чест на големия професионализъм и отдаденост на морското дело на кап. Георгиев, след неговата кончина през 1980 г. Яхтклуб „Порт Варна”, чийто член е той, приема неговото  име и се нарича Яхтклуб „Кап. Георги Георгиев – Порт Варна”.

Там в 11,30 ч. днес ще се съберат членове на екипажа, с който потегля от Варна, негови наследници, представители на УС на Фондация „Кор Кароли”, видни български мореходци, носители на наградата Златен глобус „Кор Кароли”, представители на местната власт, на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” и Военноморския музей.

Ще бъде поднесен венец пред бюст-паметника на кап. Георгиев на кея на яхтклуба и ще бъде уредена малка изложба с материали, предоставени от наследниците на капитана и от неговите съратници. За честването ВВМУ изпраща лодка „Ял“ с шестима курсанти гребци, а организаторите на регатата „Свобода“ отлагат старта й. Веднага след церемонията е предвидена и малка демонстрационна тренировка на детския ветроходен отбор на клуб „Кап. Г. Георгиев – Порт Варна”, в новите клубни екипи.

„Каним варненци и гостите на Варна да се присъединят към честването, за да почетем заедно вярата в една мечта, сговорния дух на ветроходците, подкрепили по всякакви начини това паметно за България плаване, и упоритостта и силата на един наш достоен съгражданин!“, призовават от Организационния комитет по честването.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама