Томислав Дончев: Варна притежава сила да бъде контратежест на столицата

14:47, 25 апр 16 25 277 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Страната ни се нуждае от градове, които се развиват и дърпат напред, а не само от един икономически център. Варна притежава сила да бъде контратежест на столицата.“ Това заяви на бизнес форум за развитието на Северизточния регион вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев.

По думите му в страната все още има територии, които от икономическа гледна точка не се използват, а дисбалансът между най-богатата и най-бедната област у нас продължава да е сериозен. Според Дончев той може да се преодолее, ако държавата даде повече правомощия на общините при определяне на не само на местните налози, но и на няки държавни вземания като данъка върху доходите на физическите лица. Така градовете, страдащи от липса на инвестиции, ще могат да държат ниски ставки, за да бъдат атрактивни за нови инвестиции, а общините с голяма концентрация на производство и инвеститори ще си позволят да генерират по-високи средства за инфраструктура, детски градини и други екологични благоустройствени мероприятия, обясни Дончев.

Той информира, че приключва работата с Европейската комисия по отношение на газовия хъб „Балкан“. „Предстоят още две срещи на работната група и ако всичко е наред,  очаквам до месец и половина да сме в състояние да проведем инвеститорската конференция. Ппредвид мястото на газовия разпределителен център не виждам защо тя да не се проведе във Варна", каза Дончев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама