До половин година свършват местата във варненските гробища

17:57, 27 апр 16 25 419 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Местата във варненските гробища са на път да се изчерпат напълно до месеци. Паркът край с. Тополи разполага с терени за погребване най-много за шест месеца. Има вариант да бъдат отчуждени 90 дка, но частните собственици предлагат прекалено високи цени за тях. Ако все пак бъде сключена сделка, това ще обезпечи погребенията за следващите 10 години.

Това каза зам.-управителят на общинското дружество „Обреди" Стефан Вътов. Той участва в комисия по собственост и стопанство, където бяха представени част от промените в бизнес програмата на дружеството за следващите няколко години, съобщи Moreto.net.

От „Обреди" се надяват гробищният парк в местността Кантара, който е с площ от 25 дка, да бъде разширен с 350 дка, които да бъдат отчуждени. Така ще може да се превърне в основен гробищен парк за града. С допълнителната площ паркът ще може да поеме погребения за следващите 25 години.

В Централния гробищен парк свободните места са под 2%. Там има 30 000 гробове. Благодарение на изработения пробен електронен регистър за шест квартала в парка се очаква да се обособят 2000 места.

Смъртността във Варна е два пъти по-ниска, отколкото за цялата страна. За страната е 16,8 на 1000 души, а за морската столица е под 10 на 1000 души. Това се дължи на привлекателността на града за сметка на селата, каза Вътов.

Съветниците дадоха одобрение общинското дружество да финансира с до 200 000 лева асфалтирането и запълването на дупки по алеите в Централния гробищен парк. Инвестицията е част от бизнеспрограмата на дружеството за следващите няколко години.

Общата й стойност е над 1 млн. лева. В първоначалния й вариант е било предвидено да бъде търсено съфинансиране от общината, но след като става ясно, че това трудно ще се случи, решават да заложат на собствени средства. Комисията даде одобрение за направените промени в програмата след спор между съветници дали този въпрос трябва да бъде предмет на днешния дневен ред.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама