Евгени Божанов свири във Варна шедьоври на романтизма

07:57, 28 апр 16 / Култура 25 459 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Звездният пианист Евгени Божанов успя да пристигне във Варна въпреки стачката на „Луфтханза“ и ще свири за почитателите си тази вечер. Финалният концерт на Европейския музикален фестивал, част от модула „Български звезди от световния подиум“, започва в 19 ч. в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“.

Шопеновата соната, един от шедьоврите на гения на романтичното пиано, ще бъде в центъра на концерта. Евгени Божанов има много емоционална връзка с творчеството на великия композитор. Признат за голям изпълнител на творбите на Шопен, през 2010 г. той става безапелационният фаворит на публиката на Международния клавирен конкурс Шопен във Варшава. И когато журито не присъжда на него Голямата награда, в музикантската общност настава брожение, в полската преса тръгва дебат за критериите на журито на конкурса, а към Божанов започват да валят спонтанни покани от големите полски концертни промоутъри и оркестри. През лятото на 2011 г. той е поканен да открие Седмия международен Шопенов фестивал във Варшава с Първия клавирен концерт на Шопен и с рецитал.

Варненската публика ще има удоволствието да чуе как Божанов свири Шопен, а в програмата на концерта ще бъдат включени още и Мелодия от Глук, както и творби от представителя на ранния романтизъм Шуберт.

Концертът на Евгени Божанов във Варна се осъществява с любезното съдействие на хотел „Галерия Графит“ и фирма „Филбо“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама