Социален център предлага услуги за родители в развод

08:59, 28 апр 16 25 369 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Три нови социални услуги за родители, които са в развод или раздяла, предоставя Центърът за обществена подкрепа към фондация „Владиславово“. Към тези потребители са насочени информационна програма, контактен център и неделно училище за родители. Услугите са иновативни, неприлагани досега във Варна и очакваме силен интерес към тях, обобщи Ана Конукова, началник на отдел „Закрила на детето“.

Като си дават сметка за начина, по който раздялата може да повлияе на децата, родителите могат да намалят или да предотвратят някои от негативните ефекти, мотивира работата на екипа си Андриана Русева, управител на Центъра за обществена подкрепа. По думите й за децата е важно да виждат своите родители в добри отношения и да усещат, че въпреки раздялата между майката и бащата семейният модел на общуване и взаимоотношения се е съхранил, тъй като едно дете винаги ще се обръща към тези моменти, когато оформя своето отношение в по-личен и интимен план и ще го пренася в своите връзки.

Центърът предоставя информационната програма в пакета си от услуги и дейности от няколко месеца. Тя е разработена в рамките на проект „Правосъдие - приятел на детето“ от Международна социална служба – България, и е насочена към родители, които са в различни етапи на раздяла и които срещат затруднения да се споразумеят по различни въпроси, свързани с родителските права, както и относно родителстването, след раздялата. Към това сега се добавя контактният център - място, където децата на разделени родители могат да осъществяват  контакти с родителя, с когото не живеят, а понякога и с други членове на семейството, в удобна и сигурна обстановка.

Идеята за неделно училище, организирано в ЦОП, няма предвид да осъжда методите на възпитание на родителите, а по-скоро ще е място, където свободно ще могат да се дискутират въпроси, свързани с отглеждането и възпитанието на деца с проблеми в поведението.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама