Мобилно приложение за кръводаряване победи в състезание за предприемачи

10:13, 28 апр 16 25 555 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
120 участници се включиха в Startup Weekend Varna Mobile'16. Целта на състезанието беше да събере на едно място амбициозни млади хора от най-различни области, които да формират екипи помежду си и да разработят иновативни проекти. Участниците трябваше да развият идеите си в рамките на 54 часа.

Част от представените проекти баха свързани с разработването на мобилни приложения за доброволческа платформа, система за намиране на свободни паркинг места, мобилен асистент с изкуствен интелект и др.

Журито, съставено от инвеститори и специалисти в областта на информационните технологии, определи за победител проект на BlooMe. Новосформираният екип е съставен от трима студенти: Ясмин Ел Кидер от Франция, Акаки Гюмберидзе от Грузия и Велислав Малчев от Икономическия университет във Варна. Чужденците се обучават в България по програма „Еразъм“. Отборът им разработи мобилно приложение, което представлява социална мрежа за кръводаряване. То позволява свързването на дарители с нуждаещи се. Идеята на проекта им е провокирана от възможността да спасят човешки живот чрез стимулиране на кръводарителските акции. Данните за 2015 г. показват, че в България едва 22-ма на всеки 1000 души даряват безвъзмездно кръв. Същевременно нуждите на болничните заведения многократно надхвърлят тази цифра.

Голямата награда за победителите е място на демопрезентациите на "Youth Entrepreneurship Forum StartUp 2016 Go To Market", където ще могат да представят своята идея пред 10 инвестиционни фонда и бизнес ангели от Европа. Това им осигурява възможност да получат финансиране за реализация на проекта.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама