Варненският апелативен съд ще се произнесе по делото „Килърите“ на 4 май

16:16, 28 апр 16 25 515 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Варненският апелативен съд ще се произнесе по делото срещу престъпната група „Килърите“ в публичен процес , насрочен за 13 ч. на 4 май, съобщиха от пресслужбата на институцията.

В последния ден, отреден за пледоарии, представителите на прокуратурата направиха своите възражения по същество на становищата, изразени в съдебните прения от адвокатите на подсъдимите Петър Стоянов, Васил Костов, Георги Вълев, Янко Попов и Райко Стойнев. Прокурор Ася Петрова припомни в началото, че изводите на съда и мотивите към вече влезлите в сила присъди на всеки един от подсъдимите, както осъдителни, така и оправдателни, имат задължителна сила.

Като неоснователно бе определено твърдението на защитата на Георги Вълев, че

мотивите на Шуменския окръжен съд са непълни и противоречиви

Според прокуратурата те не само са пълни, но и отговарят по форма и съдържание на изискванията на НПК. Прокуратурата не приема и твърдението на адвокатите, че показанията на множество свидетели (Б. Джамалов, Г. Петков, Л. Цеков, Р. Димитров и др.), са манипулирани. Според обвинението всяко едно от тях е било проверено, съпоставено и се потвърждава от други показания. Коментирани бяха и други свидетелски разкази, свързани с убийството на Румен Рачев, които според прокуратурата са проверени и потвърдени както от показанията на Боян Джамалов, така и от преките свидетели и очевидци на екзекуцията на шуменския бизнесмен.

Прокурор Петрова анализира подробно множество свидетелски разкази – на различни лица, в т.ч. и на полицейски служители, които са пресъздали непосредствените си впечатления за действията на подсъдимите, за създадената от тях престъпна схема, за контактите им с лицата, с които са си взаимодействали при реализирането на престъпните им намерения. Тя определи като неоснователни

твърденията за „заинтересованост и манипулиране” на свидетелите

„Не отговаря на истината твърдението на подсъдимия Стоянов, че всички разпити по досъдебното производство са били проведени при един и същ наказателен съдия от Шуменския окръжен съд”, заяви прокурор Петрова и цитира имената на други магистрати от наказателното отделение на първоинстанционния съд, участвали при разпитите пред съдия.

Що се отнася до показанията на оспорените от подсъдимите свидетели Светлин Иванов и Симеон Симеонов, прокуратурата посочи, че при тях са били споделени факти за убийството на Р. Рачев и за съпричастието на подсъдимите Костов и Вълев към него. Факти, които до този момент не са били известни на разследващите. Прокурор Петрова припомни на страните, че по делото е налична и бележка, написана в ареста от Вълев до служителка в негов хотел в Арбанаси, на която е указано тя да посрещне подобаващо свидетелите.

Коментирайки фактите и обстоятелствата около продажбата на Тракия банк, които бяха обект на анализ във възраженията на адвокатите, прокурор Петрова заяви, че

в процеса на преговорите Весела Кюлева е била рекетирана от Георги Вълев

и ако не е било сключено споразумението, то рекетът е щял да продължи.

По повод възраженията на адвокатите за това как съдебните инстанции са оценявали доказателствените източници по това дело, прокурор Стефка Якимова припомни, че в своето решение ВКС е посочил кои доказателствени източници приема за годни и кои не, и в този смисъл не е редно те да бъдат подлагани на допълнителни оценки и коментари.

В заключение прокурорите декларираха, че поддържат протеста срещу първоинстанционната присъда, който е представен на съда и с допълнителни съображения в повече от 100 страници. Протестът на прокуратурата се поддържа и от адвоката, който защитава интересите на близките на убития търновски адвокат Петър Лупов. Той заяви, че твърденията на подсъдимите и на техните адвокати, че процесът срещу групата на „килърите” и доказателствата, на които се основава произнесената присъда, са скалъпени, не отговарят на истината.

Адвокатите на подсъдимите направиха пред съда своите бележки по възраженията на прокуратурата, като обобщиха, че доводите на обвинението имат за цел да подкрепят единствено обвинителната теза. Те отново настояха, че в процеса липсват всякакви доказателства за съпричастността на подсъдимите като подбудители и помагачи към убийствата на търновския адвокат и на шуменския бизнесмен. Коменирана бе и многократно споменаваната „зависимост” на свидетелите Джамалов, Цеков и Петков. Адвокатите отново настояха, че показанията им са „изтъргувани” срещу обещания за по-малки санкции по водените срещу тях наказателни производства и не бива да бъдат ценени от съда.

В последната си дума всеки един от подсъдимите поиска от въззивния съд да прецени внимателно доказателствата по делото, да бъде справедлив и да ги признае за невиновни. Присъдата ще бъде произнесена в сряда.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама