Митрополит Йоан освещава икона за бесарабски храм

09:18, 03 май 16 25 359 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На днешния Светли вторник Варненският и великопреславски митрополит Йоан ще отслужи Пасхална света литургия в морския храм „Св. Николай Чудотворец” във Варна. След литургията Негово високопреосвещенство ще освети копие на чудотворната икона на св. великомъченик Георги – Зограф от Зографския манастир, изработено по поръчка от варненски иконописец. То ще бъде подарено на 6 май на църковното настоятелство на храма „Св. вмчк. Георги Победоносец” в гр. Тараклия, Република Молдова, където живее най-голямата българска общност зад граница.

От Тараклия ще пристигне църковна група, която предварително ще отнесе иконата до манастира на св. Георги Зограф на Света гора. Там копието ще бъде приложено към образа на светеца, самоизографисал се по чуден начин. След празничната литургия на 3 май, с благословението на митрополит Йоан, групата ще отпътува с иконата за Молдова.

На 5 май от Варна ще отпътува група християни на поклонническо пътуване в Молдова, която ще участва на 6 май в храмовия празник на Тараклия и ще посети и други селища на бесарабски българи и няколко манастира.

Така Варна, Света гора и българите в Бесарабия ще се обединят духовно от светлото Христово Възкресение и около празника на св. Георги, обясняват от митрополията. Иконата ще остане завинаги в храма „Св. вмчк Георги Победоносец” в Тараклия в знак на духовното единство на православните християни и на българите по света.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама