За втори път Варненският апелативен съд потвърди доживотните присъди на трима от „Килърите”

16:22, 04 май 16 25 578 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Варненският апелативен съд потвърди трите доживотни присъди без право на замяна, произнесени през 2013 г. от Шуменския окръжен съд, за Петър Стоянов, Васил Костов и Георги Вълев, признати за виновни за убийствата на търновския адвокат Петър Лупов и на шуменския бизнесмен Румен Рачев.

Апелативният съд отмени първоинстанционната присъда, като оправда Райчо Стойнев по обвинението, че от началото на 2009 г. до неустановена дата на юни същата година, в съучастие като помагач с Петър Стоянов (подбудител), с Георги Вълев (подбудител), с Васил Костов (подбудител и помагач), с Янко Попов (помагач), с Георги Трифонов и Владимир Филев (извършители) е улеснил Филев за умишленото убийство на Румен Рачев (3 юли 2009 г.). Освен в наказателно-осъдителната част, съдът отмени присъдата и в гражданско-осъдителната й част, с която Стойнев е осъден да заплати солидарно с другите подсъдими обезщетение в размер общо на 650 000 лв. за претърпените неимуществени вреди на наследниците на убития шуменски бизнесмен.

Варненският апелативен съд измени присъдата на ШОС в наказателно-осъдителната й част по отношение и на Янко Попов, като го оправда да е помагал с действия и с користна цел убийството на Румен Рачев. Съдът намали срока на присъденото му наказание от 17 на 10 години лишаване от свобода. Попов ще заплати 943,92 лв. разноски за съдебномедицински експертизи в полза на ВСС и солидарно с другите подсъдими разноските по делото, които възлизат на 739,99 лв.

Присъдата подлежи на касационна проверка в 15-дневен срок пред ВКС.

Делото срещу групата, известна като „Килърите“, се точи четвърта година, припомни пресслужбата на съда. През декември 2013 г. Шуменският окръжен съд призна вината на Петър Стоянов - Сумиста, Васил Костов - Кеца, Янко Попов - Туцо, на бизнесмена от Търново Георги Вълев, на бившия полицай Петър Атмаджов и на хижаря Райчо Стойнев за убийствата на Борислав Георгиев - изпълнителен директор на „Атоменергоремонт“, на търновския адвокат Петър Лупов и на шуменския бизнесмен Румен Рачев. Престъпната група бе осъдена също за палежи, побои, лихварство и за притежание на незаконни оръжия. Тогава първата съдебна инстанция наложи  три доживотни присъди без право на замяна на Петър Стоянов, на Васил Костов и на Георги Вълев. Останалите от групата получиха по-леки присъди.

В края на февруари 2014 г. Варненският апелативен съд отмени присъдата на ШОС в частта за убийството на Борислав Георгиев и оправда подсъдимите за това деяние. Втората съдебна инстанция призна вината на Петър Стоянов, Васил Костов и Георги Вълев да са подпомагали с действия убийствата на Лупов и на Рачев и им наложи наказания „доживотен затвор” при „специален” режим в затвор от закрит тип. За същите деяния съдът намали присъдата на Янко Попов от 17 на 15 г. затвор и на Райчо Стойнев, съден само за помагачество за убийството на Румен Рачев. Наказанието на Стойнев бе намалено от 15 на 7 години затвор.

След като през 2015 г. Върховният касационен съд отмени присъдата, произнесена от друг състав на апелативния съд в частта за убийствата на адвоката Петър Лупов и на бизнесмена Румен Рачев, Варненският апелативен съд в 8 заседания разгледа казуса за втори път, като разпита 10 свидетели и едно вещо лице, поискани от страните. Атмаджов вече изтърпя присъдата си и е на свобода. Янко Попов също изтърпя 5-годишната си присъда за участието си в престъпната група.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама