Ще броят ръчно бюлетините от избирателна секция във Варна

12:43, 05 май 16 25 217 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Върховният административен съд нареди ръчно преброяване на бюлетините от варненската избирателна секция  №115. Това стана след жалба на "Движение 21" и скандално решение на съдия Елена Янакиева от Варненския административен съд от декември миналата година. В съдебното дело тогава самата съдийка признава, че и 6-те подписа под 2 изборни протокола са фалшиви – не са на членовете на избирателната комисия, но въпреки това приема протоколите за действителни.

В мотивите си съдия Елена Янакиева пише следното: „Действително, полагането на подписи не от членовете на комисията е равнозначно на липса на подписи. Чл. 441, ал. 5 от ИК се основава на решението, регламентирано от законодателя, че липсата на подпис на член на комисията не прави протокола недействителен."

Върховният съд не прие това решение и нареди ново дело с нов съдебен състав. Първото заседание е на 9 май и то ще започне с ръчно преброяване на бюлетините. Съдът задължава Общинската избирателна комисия да предостави оригиналните протоколи и бюлетини от СИК №115. В залата са призовани и всичките 9 членове на тази избирателна секция, както и всички 51 жалбоподатели - физически и юридически лица.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама