Варна отбеляза Деня на храбростта с шествие и историческа възстановка

14:44, 06 май 16 25 191 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С освещаване на бойните знамена от митрополит Йоан, шествие по централните улици и поднасяне на венци и цветя пред паметника на загиналите в Сръбско-българската война варненци честваха Деня на храбростта и празник на Българската армия. В тържествата се включиха кметът Иван Портних, зам.-областният управител Кристиян Богоев, зам.-командирът на ВМС комодор Коста Андреев, председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов, народни представители, районни кметове, стотици граждани.

След тържествения марш на военни формирования на катедралния площад ученици, участници в проекта "Войската българска - от Аспарух до наши дни. Оживяла приказка за българския воин", пресъздадоха историята на българската армия.  Групата бе част от историческата ретроспекция, в която взеха участие коне и ездачи от "Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции - Авитохол" от Варна и Конна база "Борисови" от с. Любен Каравелово, Калина Атанасова и група от град Варна с проекта "Българският средновековен костюм", Комитет "Крум Страшний" и Военният клуб в Шумен, Клуб "Миноносец "Дръзки" от Варна.

През целия ден варненци и гости на града имат възможност да се качат на борда на корветата „Решителни“, която е застанала на кея на морската гара. С вход свободен работи Военноморският музей, където вчера бе открита изложба, посветена на историята на българското подводно плаване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама