Обучават съдии и адвокати да насочват към медиация страните по спорове

11:30, 12 май 16 25 962 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Предстоят обучения за съдии и адвокати за предимствата на медиацията като алтернативен способ за разрешаване на търговски, граждански и имуществени спорове. Това съобщиха от Центъра за разрешаване на спорове в София след среща за стратегическо планиране на работата на Центъра за медиация към Окръжния и Районния съд във Варна с участието на магистрати, медиатори и съдебни служители.

Варненският окръжен съд е сред пилотните съдилища по 3-годишния проект „Медиация в подкрепа на бизнеса. Насърчаване на справедливото и целесъобразно решаване на спорове чрез съдебни програми за медиация“, финансиран от фондация „Америка за България“. По него ще се работи и със съдебните институции във  Велико Търново, Плевен, Бургас и Благоевград. Основната цел на проекта е развитие и подкрепа на съдебни програми за препращане към медиация, които да информират и насърчат страните по спорове да използват медиация с цел да спестят средства и да постигнат по-бързо решаване.

Окръжният и Районният съд във Варна са първите извън София, които вече 6 месеца успешно насочват страни по съдебни дела да разрешат спора си с медиация. Двете съдебни институции осигуряват пълно административно съдействие и място за провеждане на процедурите по медиация, а медиаторите предоставят услугата безвъзмездно.

Според участници в срещата все още твърде малко от адвокатите, с изключение на тези, които са сертифицирани като медиатори, разполагат с информация за медиацията и мотивират клиентите си да я използват, за да спестят време и пари.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама