Приобщават делото на Братоев към производството за лъжесвидетелстване срещу полицаите

19:51, 16 май 16 25 964 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Варненският районен съд днес даде ход на наказателното дело срещу бившите общински полицаи Илиян Танев и Йорданка Манушкина. Те са обвинени, че два пъти – пред разследващ полицай и пред съдия, съзнателно са лъжесвидетелствали при разпитите си като свидетели по делото срещу бизнесмена Лъчезар Братоев, когото задържаха през февруари 2014 г. при спор за паркиране в Морската градина.

Тогава двамата твърдяха, че той се дължал нагло и агресивно, псувал ги, обиждал ги и ги заплашвал, а на Манушкина отправил покана за платен секс и и дори опипал бедрото й в стаята за разпити във Второ управление на полицията, където бил откаран с белезници. Конкретните нецензурни изрази звучаха многократно в продължение на повече от половин час днес в съдебната зала, тъй като адвокатът на Танев Николай Балачев настоя да бъде изчетен целият обвинителен акт.

Братоев, който благодарение на записи на охранителни камери бе оправдан от друг състав на съда по обвинението в хулиганство и съпротива на орган на властта, днес бе призован като свидетел по делото срещу Манушкина и Танев. Докато съдът и защитата им го разпитваха, безработният вече Танев се тресеше от смях на подсъдимата скамейка и репликираше. Наложи се съдия Радостина Методиева да го предупреди, че ако не се сдържа, ще бъде глобен и изгонен.

В продължение на няколко часа показания даваха и още трима свидетели – Георги Георгиев и тогавашната му приятелка Елена Хубенова, която го чакала с джипа си в местността Салтанат и на която двамата полицаи искали да съставят акт, и полицай Юрий Юриев, който също минал с колата си оттам, но не бил наказан. Юриев също даде неверни показания по делото срещу Братоев, но по-късно поиска да бъде разпитан повторно и ги промени.

За следващото заседание съдът намери за основателно и допусна да бъде изискано наказателното дело срещу Братоев, доколкото случилото се през февруари 2014 г. в местността Салтанат е относимо към сегашното съдебно производство. Съдебният състав намери за частично основателно искане на защитата да бъдат призовани за непосредствено изслушване някои от свидетелите, давали показания по приключилото вече дело за хулиганство срещу Братоев, както и допусна събирането на още гласни и писмени доказателства по делото.

Следващото съдебно заседание е насрочено за 27 юни от 9 ч.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама