Погват служебните коли, нощуващи незаконно по кварталните паркинги

09:51, 25 май 16 25 359 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Инициатива срещу неправомерното използване на кварталните паркинги от служебни автомобили във Варна подемат от Международна асоциация на застрахованите и пострадали при катастрофи. Организацията започва борба срещу оставянето на фирмени коли да нощуват на вътрешно комплексни алеи и паркинги, които са предназначени за живущите в кварталите. „В централната част на Варна няма чак толкова голям проблем с местата за паркиране на автомобилите през нощта. От сериозен недостиг на паркоместа вечер обаче страдат кварталите, особено „Младост“ и „Владислав Варненчик“.

За проблема с паркирането пред блоковете допринасят служебните автомобили, които се оставят да домуват там. Служители на фирми заемат паркоместа освен с личните си коли, но и със служебните си автомобили. Поне 20 процента от един квартален паркинг в „Младост“ например е зает от фирмени коли, установи проверка на наш екип“, коментираха от Международна асоциация на застрахованите и пострадали при катастрофи.

Нощуването на служебни коли на кварталните паркинги, които са общинска собственост, е в разрез с две наредби. Според Наредбата за организацията на движението на територията на община Варна фирмените автомобили могат да ползват паркомясто само срещу т.нар. „служебен абонамент“. „На улици, площади и паркинги - общинска собственост, на специално обозначени за това места може да се въвежда режим на платено паркиране „Служебен абонамент“. Редът и условията за определяне на местата с режим на платено паркиране „Служебен абонамент“ се утвърждава със заповед на управителя на Общинско предприятие „Общински паркинги и синя зона“, гласи чл.30 от Наредбата.

„Служебен абонамент“ е режим на платено паркиране върху определени от Община Варна и съгласувани с „Пътна полиция“ при ОД на МВР - Варна, фиксирани и обозначени за тази цел места на улици, площади и паркинги, общинска собственост на територията на община Варна, на ППС на физически или юридически лица, на основание сключени от същите лица договори за временно и възмездно ползване на съответните паркинг места с Общинско предприятие „Общински паркинги и синя зона“. Нарушителите се наказват с глоба фиш, е утвърдено още в наредбата.

Нощуването на служебни автомобили по кварталните паркинги противоречи и на Наредбата за обществения ред на територията на община Варна. В раздел IV, чл. 28, т.5 е записано, че домуването на товарни автомобили (както често се регистрират служебните коли) по улици, вътрешно комплекси алеи и паркинги, тротоари е забранено, а глобата за нарушителите е в размер от 50 до 500 лева.

Именно заради липсата на контрол и неизвършване на проверки по кварталните паркинги от общинска полиция, Асоциацията подема инициатива, в която гражданите да изпращат жалби и сигнали за неправомерно паркирали служебни коли на имейл: [email protected]

С подадените сигнали и свидетелски показания незаконнно паркиралите шофьори могат да бъдат глобявани, дори без да са на мястото до превозното средство.

От Асоциацията ще инициират и срещи с районните кметове и с домоуправителите на етажните собствености. Последните не само имат правомощия, но са и длъжни да осигуряват съдействие на специализираните служби за опазване на обществения ред при изпълнение на техните задачи и да сигнализират при неспазване на наредбата, в която е регламентирана забраната за домуване на служебните автомобили.

За да се спести ресурс и ангажираност на общинска полиция, пък от Международната асоциация на застрахованите и пострадали при катастрофи предлагат на Община Варна да изиска от фирмите информация къде е обособила паркоместа за колите си. Ако дадена фирма не предостави такава информация в определен срок, то това ще доведе до извода, че не разполага с места за нощуване на служебните си автомобили и вечер те се паркират нерегламентирано.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама