Валя Ахчиева: Марешки продава гориво на загуба

13:33, 27 май 16 25 628 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бизнесменът и вече кандидат-президент Веселин Марешки продава горивото си на загуба - практика, забранена от закона. Това твърди в свое разследване, излъчено в предаването “Открито” по БНТ, журналистката Валя Ахчиева.

Тя проследява пътя на горивото от “Лукойл Нефтохим” в Бургас до бензиностанциите “VM Petroleum”, които, подобно на още 184 фирми, свързани с аптечния бизнес,  са официално собственост на 70-годишната майка на бизнесмена Веска Марешка.

Според разследването горивото тръгва чрез БДЖ до Благоевград, където влиза в данъчен склад, собственост на фирмата “БМВ 2000” ЕООД. Наемател е “Лукойл България”. Най-ниската цена, на която горивото пристига през февруари т. г., заедно с включени транспортни и други разходи, е малко над 1,40 лева за литър.

Оттам горивото се продава на “Литекс” АД и се кара в данъчен склад в Разлог. Складът е собственост на “Глобал Петролиум Сървис”, а горивото е купено от “Супериор Ауто Съплайс”. От разследването става ясно, че двете фирми са свързани.

На дъното на покупко-продажбите стоят други фирми, които са замесени в измами с ДДС и издават фиктивни фактури, твърди Ахчиева. От Разлог горивото се връща във Варна. Журналистката пресмята, че с включени транспортни разходи, акциз и ДДС то идва във Варна на цена 1,70 лева. В същия ден Марешки продава на цена от 1,59 лева - т.е. с 11 стотинки под изкупната цена. “Цената е абсолютно пазарна”, твърди той.

По данни на НАП загубата за 2015 г. на “Трейд Нет Варна”, която оперира с бензиностанциите, е над 114 000 лева. Счетоводната загуба е 167 000 лева.

Цялото разследване вижте ТУК.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама