МБАЛ „Св. Анна“ в проект за профилактика на сънната апнея

09:06, 28 май 16 25 392 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
МБАЛ „Св. Анна“ започва да работи по профилактиката на сънната апнея. В понеделник ще бъде представен партньорския проект с Община Варна и планираните в рамките му безплатни прегледи на територията на общината. Финансирането на проекта е осигурено от общината, а за реализацията ангажиментът е на специалисти от екипа на отделението „Уши, нос, търло“ в МБАЛ „Св. Анна“.

Сънната апнея е тежко сънно разстройство, което настъпва при нарушение на дишането по време на сън. Хората, които не обърнат внимание на състоянието си, спират да дишат многократно по време на сън, понякога стотици пъти. Това означава, че мозъкът и останалата част от тялото не си набавят достатъчно количество кислород.

Отделението по УНГ към МБАЛ „Св. Анна“ разполага с най-високото - трето, ниво на компетентност и в последните години екипът му е концентриран върху диагностика и изясняване на потенциалните причини и повлияване на обструктивната сънна апнея (ОСА). Отделението разполага с функционален кабинет и специфична апаратура за диагностика на ОСА, която няма аналог в страната и позволява много точно да се прецизират анатомичните причини за заболяването, както и да бъдат приложени необходимите оперативни интервенции за корекция на проблема.

Диагностичното изследване не се поема от НЗОК, което лишава голяма част от страдащите от възможността да си го позволят. Профилактичната програма, изготвена и осигурена в партньорство между Община Варна и МБАЛ „Св. Анна“, дава възможност хората да се изследват, без да заплащат, и да пристъпят, при доказана потребност, към последващите оперативни процедури, които могат да се извършат по клинични пътеки, финансирани от НЗОК.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама