Първоначален арест за руснак, след като поискаха екстрадицията му

14:29, 31 май 16 25 261 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Състав на Варненския апелативен съд отмени определение на Окръжния съд (ВОС) и измени мярката за неотклонение от „подписка“ в „задържане под стража“ на Александър Аброськин. Руската федерация настоява за екстрадицията на 31-годишния мъж, за да го разследва за „високотехнологични престъпления“. В документите, изпратени от компетентните руски власти, се посочва, че в периода от 1 януари до 5 февруари 2013 г. в Екатерининбург, в съучастие с други лица, Аброськин е осъществил нерегламентиран достъп до компютърни данни и копирал електронна кореспонденция. В Русия за това деяние законът предвиждал максимално наказание до 5 години „лишаване от свобода“.

Пресслужбата на съда припомня, че първоначалното искане на Руската федерация за временното задържане на руския гражданин беше оставено без уважение от Варненския окръжен съд, който на 19 април тази година на основание ЗЕЕЗА му определи „подписка“ като мярка за неотклонение. Месец по-късно Министерството на правосъдието на Русия е изпратило до ВКП на Република България официална молба за екстрадицията на Аброськин. След като документите са постъпили в Окръжна прокуратура Варна, на 26 май в съдебно заседание Варненският окръжен съд отново е отказал да задържи под стража чужденеца и е потвърдил подписката. Междувременно за утре ВОС е насрочил и съдебното заседание, на което ще се реши дали Аброськин да бъде предаден на руските власти.

Руският гражданин и неговата защита бяха категорични днес пред съда, че процесът срещу Аброськин в Русия ще бъде политически. Според тях тамошните власти ще се опитат да го склонят да даде лъжливи показания и да оклевети лице, което е заемало висок административен пост.

Апелативната инстанция уважи частния протест на прокуратурата срещу определението на ВОС, отмени съдебния акт на първата инстанция и определи „задържане под стража“ за чужденеца. В мотивите за това решение Варненският апелативен съд посочва, че след като официалната молба за екстрадицията на Александър Аброськин е постъпила и на основание чл.15, ал.1 от ЗЕЕЗА Варненският окръжен съд е насрочил съдебно заседание за разглеждане на молбата за екстрадиция по същество, единствената мярка за неотклонение, която съдът е длъжен да определи, е „задържане под стража“.

Това определение на Апелативния съд е окончателно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама