Лиляна Павлова: Застрояване на Карадере няма да има

19:18, 23 юни 16 25 280 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Няма да има застрояване на Карадере и другите защитени зони и плажове по Черноморието. Това каза днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. „Имах много дълга, обстойна, обстоятелствена среща с представители на екозащитните организации. Мисля, че тя мина в много добър диалог, защото когато им предоставихме информация и материали, се оказа, че за много от нещата те просто не са наясно. Ние сме направили повече от необходимото да спасим и защитим Карадере“, каза Лиляна Павлова. И добави, че местността попада в землищата на две общини. „Актовете за изключителна държавна собственост на тези два плажа обаче са факт и тяхното наименование остава Карадере. Допуснатото разделяне е в полза на спазването на закона и така ще се защити още повече и стабилизира плажът“, допълни още министърът.

С новия акт, на основата на вече готовата кадастрална карта, териториите и в двете землища ще са защитени и с кадастрална карта. Площта попада в пълната забрана за стопанисване и поставяне на каквито и да било обекти и съоръжения. Колкото до територията зад плажа - т.нар. зона „Б“, министър Павлова обясни, че назад във времето там са били издадени 70 разрешения за строеж за вилни селища, вили и всякакви възможни постройки. Те вече не само, че са изтекли, но и не могат да бъдат подновени, така че там строителство също вече не може има. „Единственото, което може да бъде направено е ажурна ограда, с която само се отделя терена“, категорична беше Лиляна Павлова.

Тя призова организациите да не се притесняват от Общия устройствен план, който ще се разработва. „Първо, защото възложител ще е МРРБ, и второ, защото с него няма да се вземат предвид Подробните устройствени планове, които са били приети без екологична оценка. И тъй като ПУП-а зад Карадере не е приет в изпълнение на законите за биологичното разнообразие и за опазване на околната среда, и няма екологична оценка, няма да е част от ОУП ведно с още няколко ПУП-а. Бъдещият изпълнител на ОУП ще трябва да прецени цялата територия на Бяла, на къде общината може да се развива, защото пък от друга страна няма пречки градът да се разширява и развива, но не е задължително това да е само към Карадере и плажа. Бяла може да се развива, без да се засяга територията на тази местност“, каза още министър Павлова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама