„Турандот“ слага началото на „Опера в Летния театър“

09:35, 24 юни 16 / Култура 25 404 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Да се докоснеш до високото изкуство на операта сред потъналия в зеленина Летен театър, е романтично преживяване, несравнимо с нищо друго. Обещава го „Опера в Летния театър“ - музикалният форум на Държавна опера Варна, който придава на морската столица и оперен блясък. Седмото издание на събитието определено е най-амбициозното. В периода от 24 юни до 25 август то включва 11 ексклузивни събития в жанровете опера, оперета, балет и мюзикъл, с шест премиери, от които едната световна.

Началото ще бъде сложено тази вечер от 21 ч. с операта „Турандот“ на Джакомо Пучини. Държавна опера Варна посвещава събитието на 75-годишнината от рождението на великата Гена Димитрова, чиято звездна кариера започва именно с изпълнението на Турандот в постановката на Франко Дзефирели в Миланската скала през 1983 г. Обявена за новата Кралица на Миланската скала (след Мария Калас), тя изгрява на световния оперен небосклон, за да се превърне в една от най-ярките оперни звезди за всички времена.

Удоволствието да аплодира Гена Димитрова в тази роля има през 1994 г. и варненската публика. Нейна снимка от постановката е използвана и за плаката на „Опера в Летния театър 2016“. Гена Димитрова е участвала в ММФ „Варненско лято“ още няколко пъти - през 1982 г. в „Тоска“ от Верди, през 1986 г. в „Норма“ от Белини и през 2001 г. в тържествения концерт за откриването на фестивала.

В предстоящия спектакъл, под диригентството на големия български диригент Григор Паликаров и режисурата на Кузман Попов, в ролята на китайската принцеса ще се превъплъти драматичното сопрано с богат и красив тембър Димитринка Райчева, която смята Гена Димитрова за свой идол.

Останалите участници са също солисти на варненската опера: Валерий Георгиев - Калаф, Деян Вачков - Тимур, Илина Михайлова - Лиу, Стоян Финджиков - Императорът, Венцеслав Анастасов - Пинг, Момчил Караиванов - Панг, Пламен Долапчиев - Понг, и Свилен Николов - Мандарин. Заедно с оркестъра и хора на Държавна опера Варна, в представлението участва и екип на Детско-юношеската опера в града.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама