Варненци искат публичен конкурс за главен архитект на града

11:11, 24 юни 16 25 285 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Конкурсът за главен архитект на Варна да бъде публичен. Това поискаха варненци. Представители на инициативни комитети от всички квартали на морската столица се събраха на среща. Целта й беше координиране на действия за осветляване на въпросния конкурс и бъдещи съвместни действия при защита на гражданския интерес и законността. Всеобщо мнение беше, че трябва да има обединение. Ето и посланията, които отправиха те:

„Конкурсът за Главен архитект на Варна се провежда при затворени врати, без публичност, обсъждане и ясни критерии. Една от най-ключовите позиции в управлението на града ни, бива решавана от комисия с неизвестен състав, абсолютно задкулисно. Липсата на каквато и да е прозрачност в процеса, ни кара да мислим, че конкурсът е просто формалност „за пред обществото“, а победителят отдавна избран и добре познат в последно време, в кварталите на Варна - „Трошево“, „Възраждане“, „Чайка“, „Левски“, „Аспарухово“, „Кайсиева градина“. Изброените квартали станаха жертва на новоразработените подробни устойствени планове, а различни части на Варна - от направените несполучливи проекти. Поради тези причини ние смятаме, че градът заслужава да знае как и при какви условия се избира нейният главен архитект, как и кога ще протече конкурсът и какви са концепциите на участниците.

Нека да се обединим всички квартали в борбата си срещу застрояването на зелените площи и природните дадености, ПУП-овете, които ни натресоха във всеки квартал, заради искания на „реститути“, с които се презастрояват междублоковите пространства. Необмислените проекти, които целят само усвояването на едни пари увреждат не само бюджета, но и гражданите и собствеността им. Конкурсът решава бъдещето на града. Заедно сме по-силни!“

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама