Младежки оркестри превземат фестивална Варна

15:39, 24 юни 16 / Култура 25 371 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Инициативата „Варна - Европейска младежка столица 2017“ вече е в ход в артистичното пространство. Още в самото начало на Международния музикален фестивал „Варненско лято 2016“ в бъдещата младежката столица идват „Камерата Орфика“ и Уралският младежки симфоничен оркестър. По-късно ще има и други изяви на млади изпълнители, насочени и към младежката публика, и те са включени в Международната лятна музикална академия, която дава началото на първите майсторски класове по различни музикални специалности в България за надарени деца и юноши, в цикъла „На границата с класиката“ и в други модули на фестивалната програма.

Концертът на „Камерата Орфика“ е част от основната фестивална програма „Симфонична и камерна музика“. Гастролът е тази вечер от 19 ч. в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“. Солисти са Марио Хосен - цигулка, когото специалистите наричат българския Паганини, Жерар Косе - виола, от Франция и Владимир Косяненко - виола, от Хърватия. Ще бъдат представени творби от Й. С. Бах - Бранденбургски концерт № 6, Кийт Джарет – Концерт за виола и оркестър, Й. С. Бах - Соната за цигулка ми минор BWV 1023 (оркестрация: Оторино Респиги), и Оторино Rеспиги - Антична сюита № 3. Концертът за виола и оркестър от Кийт Джарет ще прозвучи за първи път в България. Кийт Джарет (роден 1945 г.) е сред най-самобитните джазови и класически американски пианисти на нашето време, уникален композитор, чието творчество покорява публиката и в големите, и в малките и незнайни зали по света.

Ансамбълът „Камерата Орфика“ е създаден през 2007 г. в Нов български университет по идея на цигуларя Марио Хосен. В състава са включени брилянтни млади музиканти, получили образованието си в България, по-голямата част от които работят и специализират във водещи музикални центрове като Мадрид, Париж, Виена, Лондон. Забележителен факт е, че музикантите без изключение се връщат в родината си, за да концертират с „Камерата Орфика“. Именно връщането на младите и талантливи хора в България, за да свирят и да се изявяват пред родна публика, е една от основните мисии на състава. Тя се допълва и от идеята за създаването на мащабно културно сътрудничество на творци от балканските държави и за популяризирането на Тракия, известна от древността с уникално си музикално културно наследство.

Мотивиран от Орфей, от енергията на посланието му, оркестърът разнася по света неговото име. Централна роля имат българските изпълнители, подкрепени от австрийски, македонски, гръцки и турски инструменталисти. „Камерата Орфика“ е изключителен пример за международно културно сътрудничество на различни народи от Югоизточна Европа, които създават културен мост към света.

Не напразно наричат Марио Хосен българския Паганини - той е виртуоз от глобална величина. Свири с най-големите оркестри в световните зали, отличаван е с най-престижните награди. Почетен професор е в Нов български университет. Инициатор е на редица международни проекти, подкрепящи млади музиканти. Освен че е създател на „Камерата Орфика“ той е и артистичен директор на международната музикална академия „Орфеус“ във Виена, Австрия. Свири на старинна цигулка „Гуаданини“ от 1749 г., предоставена му от Aвстрийската национална банка.

Жерар Косе е признат за един от най-големите таланти на нашето време като солист и ансамблов изпълнител. Международно признание получава в средата на 70-те години като съосновател и соло виолист в ансамбъла на Пиер Булез „Интерконтемпорен“. С особен интерес към новия репертоар за виола, той осъществява премиерите на десетки творби, написани специално за него.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама