Настимир Ананиев: Не мисля, че Великобритания ще излезе от ЕС

17:15, 27 юни 16 / Политика 25 328 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Аз лично мисля, че Великобритания няма да излезе от Европейския съюз“, заяви във Варна председателят на парламентарната комисия по транспорт Настимир Ананиев. По думите му има различни процедури, които могат да предотвратят този процес. Една от тях е свързана с очакваните предсрочни избори, ако Дейвид Камерън изпълни обещанието си и подаде оставка през октомври. Тогава според Ананиев поддръжниците на членството в ЕС ще се консолидират и ще бъдат подкрепени партиите, които са за оставане в общността.

 „За мен е ключова цялата проблематика, свързана с Шотландия и Северна Ирландия, и неподкрепата за излизане от ЕС от тези страни, които също вървят към независимост. Повечето британци  ще се стремят да запазят Великобритания като една империя, вместо да допуснат да се раздроби на малки страни“, посочи Ананиев.

Той припомни, че заявката, идваща от европейски лидери, за устно заявяване на желанието на Великобритания за излизане от ЕС, не кореспондира със законодателството, според което британският парламент трябва да вземе решение. „Аз мисля, че това е доста дълъг процес. Ако се тръгне към идеята да се излиза като цяло, преговорите могат да продължат с години. Най-краткият срок е 2 години, но той може да бъде удължаван и един такъв процес да продължи 6, 7 или 10 години. Всички, които разбират от икономика, знаят, че това не е изгодно за Великобритания. В момента, в който бизнесът и засегнатите страни почувстват разликата, ще съжаляват за собственото си решение“, прогнозира Ананиев.

В подкрепа на становището си той даде пример с големите американски инвестиции, които. Великобритания получава точно заради членството си в ЕС. „САЩ я използват като база за пазара, който е над 500 млн. В момента, в който напусне ЕС, тя ще е вече с друг статут и те ще ориентират инвестициите си към други държави в търсене на база за европейския пазар. Това ще се отрази много сериозно на потреблението, безработицата, на пазара във Великбиртания. Така че аз съм оптимист“, заключи народният представител.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама