Юрий Башмет отново гостува на „Варненско лято“

17:28, 27 юни 16 / Култура 25 397 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Варненско лято“ явно е много специален фестивал, щом като един от гениите на нашето време - виолистът и диригент Юрий Башмет, и оркестърът му от виртуози „Московски солисти“ са негови чести звездни гости. Гастролът им тази година е включен в основната програма „Симфонична и камерна музика“ на музикалния фестивал. Публиката ще може да се наслади на изкуството на руските изпълнители тази вечер от 19 ч. в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център.

Знаменитите изпълнители, които тази година честват 25-годишнина от началото на ансамбловата си концертна дейност, ще представят произведения от Георгий Свиридов - Камерна симфония опус 19, Бенджамин Бритън - „Лакрима“ за виола и струнни опус 47 със солист Юрий Башмет, Сергей Прокофиев - „7 мимолетности“ опус 20, оркестрация Р. Баршай и Р. Балашов, и Франц Шуберт - Симфония до мажор за струнни (оркестрация на Струнен квартет No 15 от В. Кисин).

Паганини на виолата, „без съмнение, един от най-великите живи музиканти в света“ („Таймс“), виолист №1 в света, първият изпълнител в музикалната история на света, доказал възможностите на виолата като солов инструмент - това е Юрий Абрамович Башмет. Винаги стилен, облечен в черно, когато излиза на сцената, магнетичен, уверен, отдаден на музиката, а заради всичко това - и обичан от публиката.

А всъщност важните събития в неговия живот сякаш започват случайно. Влиза в класа по виола, защото няма места в класа по цигулка. Застава на диригентския пулт, защото е трябвало някой да замести заболелия маестро Валерий Гергиев. Юрий Башмет създава своя камерен оркестър „Московски солисти“ през 1992 г., за да представя на концертния подиум и в звукозаписното студио изпълнения от световна класа. Затова при сформирането му избира най-добрите музиканти, изявени артисти, лауреати на международни конкурси. Оркестърът има специфично звучене с уникален колорит. Със същия ентусиазъм, с който Башмет работи за създаването на нов репертоар за виола като солист, той обогатява и репертоара за струнен оркестър - както с нова музика, създадена специално за „Московски солисти“ от творци като Алфред Шнитке, София Губайдулина, Гия Канчели, Александър Раскатов, които полагат основата на репертоара за соло виола през новото хилядолетие, така и с преоткриването на стари ръкописи. Успешното сътрудничество с лейбъла „Onyx“ води до създаването на първия им диск с музика на Шостакович, Свиридов и Вайнберг, който ценителите на музиката посрещат възторжено. А вторият им диск с музика на Стравински и Прокофиев печели награда „Грами“.

Концерти в родната Русия, турнета по целия свят, записи. И в този претоварен годишен график Юрий Башмет и „Московски солисти“ се връщат отново и отново във Варна, защото Международният музикален фестивал „Варненско лято“ е техен духовен пристан.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама