Български и италиански майстори ще ваят скулптури от камък в Морската градина

13:34, 23 юли 16 / Култура 25 401 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Български и италиански скулптори ще ваят каменни творби пред публика в Морската градина на Варна. Проектът  се реализира под патронажа на Луиджина Педди, директор на Италианския културен институт в София. Той ще е  част от Международния панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика“, чието 20-о издание ще се проведе от 1 до 21 август.

Най-голямото арт изложение в България събира на едно място талантливи майстори  от цялата страна, които ще представят българската история и традициите в областта на дърворезбата, иконописта, художествения текстил, керамиката, кожената пластика, рисуваното стъкло и коприна, изработката на чанове, носии, уникални кукли. То ще започне с концерт-спектакъл с участието на Деси Добрева и фолклорен ансамбъл "Варна" , водещи ще са Иван и Андрей.

В специално изградената галерия „Къщата на майсторите“ ще бъдат изложени картините на утвърдени художници от девет държави- България, Франция, Румъния, САЩ, Корея, Русия, Германия, Словения, Италия. На 3 август в Арт салона на Радио Варна ще бъде открита изложбата на номинираните в конкурса за млади автори в направленията „Живопис и графика” и „Скулптура”.

На 8 август ще бъдат обявени победителите в конкурса за произведения на изкуството "Уникати". Председател на журито по традиция е художник- носител на награда "Варна".

Богатата съпътстваща програма предвижда на 10 август поредното издание на проекта "Слънца рисуват слънца". Основната цел е да се съберат на едно място и да се приобщят към изкуството възпитаници на варненски детски градини, малчугани с увреждания и деца, лишени от родителска грижа.

Сред кулминациите на панаира е Международният пленер на изящните изкуства, чиито участници ще открият и благотворителна изложба в Арт салона на Радио Варна. На 16 август в храма „Св. Архангел Михаил“ ще се проведе кръгла маса на тема „Църковните изкуства -  съхранение и развитие“. Целта е осигуряването на диалог между всички страни, от които зависи благоустрояването на православните храмове  - представители на богословски факултети, църковни настоятелства, реставратори, иконописци, дърворезбари и др.

На 19 август ще бъде обявен победителят в конкурса „Сувенири“, а наградите на победителите във всички кокурси ще бъдат връчени на 21 август при закриването на панаира. Тогава ще се проведе и кулинарна изложба, на която ще се представят готвачи, сладкари, ситничари, както и избрани вина на популярни български винопроизводители.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама