Изпълнителят за пречиствателната станция на Златните ясен до 2 месеца

14:21, 25 юли 16 25 345 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
До два месеца ще стане ясно кой ще е изпълнителят за разширението и модернизацията на пречиствателната станция за отпадъчни води до комплекс „Златни пясъци“. 12 участници са дали предложения в процедурата по обществената поръчка. „В момента комисията оценява кандидатурите с нагласата до 2 месеца да има избран изпълнител. След това, ако няма обжалване, може да се започне с изпълнението, което включва проектиране и строеж“, каза кметът на Варна Иван Портних. Заедно с министъра на околната среда и водите Ивелина Василева той подписа договор за безвъзмездна финансова помощ за разширение и модернизация на пречиствателната станция, както и за изграждането на част от канализацията на СО „Ален мак“. На срещата присъстваха още областният управител Стоян Пасев, зам.-кметът Христо Иванов, ръководителят на проекта Златка Танева и народният представител Даниела Панайотова.

Припомняме, че проектът за пречиствателната станция се забави веднъж заради указанията на премиера Бойко Борисов да се обявят повторно обществените поръчки на голяма стойност, за да се избегнат съмнения за нечестна игра. Втори път проектът зубуксува през април тази година поради обжалване на процедурата. „Договорът не беше подписан още предния програмен период, защото парите по програмата бяха спрени. Цяло чудо е, че проектът беше спасен. С това финансиране Варна получи над 110 млн. лева за реализация на екологични проекти. В това число влизат двата етапа от реконструкцията на градската пречиствателна станция, депото за отпадъци, дълбоководното заустване и предстоящата рехабилитация на станцията в „Златни пясъци“. С последния проект проблемите на региона с отпадъчните води ще бъдат изцяло решени“, каза още кметът.

Това е втората фаза от проекта за развитие на инфраструктурата за отпадъчни води в района. През първата беше направено дълбоководното заустване в района на курортния комплекс. Финансирането за втория етап е в размер на 37 млн. лева и се осигурява по ОП „Околна среда 2014-2020“. Средствата общо за целия проект са над 46 млн. лева.

След рехабилитацията в станцията ще има възможност за пречистване на азот и фосфор. Така ще се покриват изискванията, когато водите се заустват в чувствителен обект като Черно море. Досега пречистването ставаше механично и биологично.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама