Две трети от жените над 50 г. са застрашени от остеопороза

18:47, 25 юли 16 25 443 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Близо половината от жените на възраст между 40 и 50 г. имат намалена костна плътност, а над 50 г. засегнатите са вече две трети. Това показват изследванията в Центъра по остеопороза и остеометрия към ДКЦ „Чайка“ през август миналата година, който бе обявен за Месец на костното здраве. Те са в унисон със световната тенденция остепорозата да е третото по социална значимост заболяване.

Ранното установяване има ключово значение за остеопорозата. То означава навременно начало на терапия и продължаване на нормален начин на живот. „В някои европейски държави Декса изследването на костната плътност влиза в пакета от профилактични изследвания и е безплатно за жените в менопауза. У нас Здравната каса изобщо не го поема и то е възможно само като платена услуга, което сериозно ограничава достъпа на пациентите до профилактични изследвания“, подчерта д-р Васил Василев, завеждащ лекар на Центъра по остеопороза и остеометрия.

Тази година кампанията на центъра ще се проведе отново през август и цели привличане на общественото внимание и изместване му от последиците към профилактиката на заболяването.

„Остеопорозата е комплексно заболяване, на което трябва да се гледа сериозно, защото последиците от него са много опасни и дори фатални. Смъртността от фрактура на тазобедрената става се равнява на смъртността от рак на млечната жлеза“ ,отбеляза ендокринологът д-р Татяна Кьосева. По думите й факторите, благоприятстващи развитието на остеопороза, са както наследствеността и възрастта на пациентите, така и начинът им на живот, употребата на определени лекарства и правилното хранене. „Остеопорозата може да е резултат и от драстична диета“, посочи д-р Кьосева.

От началото на функционирането на центъра са изследвани близо 2000 пациенти от Варна и региона. Резултатите сочат, че с остеопения са близо 50% от тях, а именно това е моментът, в който трябва да се започне с лечение, за да се избегне развитието на пълната картина на остеопорозата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама