И Апелативният съд отказа арест за германски гражданин

15:02, 26 юли 16 25 403 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Състав на Варненския апелативен съд потвърди определение на Окръжния съд във Варна от миналата седмица, с което е било оставено без уважение искането на прокуратурата за определяне на временна мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за срок от 40 дни спрямо германския гражданин Фридрих Майер. Лице с неговите паспортни данни се издирва от властите в Молдова чрез Интерпол от 2009 г. Като основание за задържането и екстрадицията му те са посочили извършена измама в особено големи размери в периода от края на март 2004 до 3 април 2006 г. 38-годишният германец е бил задържан на летище Варна  на 16 юли тази година.

Въззивната апелативна инстанция днес сподели всички основания на ВОС, с които е било отказано искането за временното задържане на Майер. И този съд отчита заключенията на трите експертни справки, които изследват както фотоизображението, изпратено чрез Интерпол Молдова и това, което се съдържа в документа за самоличност на задържания у нас германски гражданин, така и автентичността на наличните паспортни данни и документи на Фридрих Майер. Изследвани и сравнявани са били идентификационните белези на лицето на задържания у нас Майер и снимката, предоставена от компетентните власти на Молдова. В заключението на експерта липсват категорични данни, че изследваните основни белези и пропорции на сравняваните по снимки лица са идентични. Констатирани са различия във важни белези за идентификация като разстоянията между очите, между долната устна и брадата, разстоянието между веждите, формата на носа и на устните. Молдова не е предоставила и материал за сравнение на пръстовите отпечатъци на лицето, което иска да бъде задържано, за да бъдат сравнени с тези на изправения пред съда германски гражданин.

Варненският апелативен съд отбеляза, че 10 дни след задържането на Майер на летище Варна и уведомяването на властите в Молдова молещата държава не е направила необходимото, за да осигури както по-добро изображение на издирвания от нея мъж, така и друг материал, годен за сравнение. Затова съдът потвърди извода на първата инстанция, че липсват категорични данни германският гражданин, задържан във Варна, да е същият, когото издирват в Молдова. Определението му не подлежи на обжалване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама