Камерна изложба представя майката на Иван Станчов

10:02, 28 юли 16 / Култура 25 682 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Камерна изложба от оригинали – графика и символизъм, представя творчеството на Марион Станчов – съпруга на дипломата Иван Д. Станчов и майка на Иван И. Станчов, наричан от съгражданите си „аристократът на Варна“. Поводът са 22 години от кончината й. Изложбата се открива тази вечер от 18 ч. в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“.

„Рядко се среща съпруга на дипломат с такова огромно международно съзвездие от приятели, която същевременно да има толкова сериозни научни интереси в областта на естетиката… Марион Станчов беше изключително красива жена, висока и грациозна. И дори в напреднала старческа възраст, лицето й излъчваше младежка свежест“, пише сър Стивън Рансимън, автор на „Първата българска империя“.

Баща й е американец от шотландски произход, предприемач, основател на електрическата компания „Сао Паоло и Рио Лайт“. По време на Първата световна война Марион учи в Лондон и развива интерес към дърворезбата. Нейна заслуга е въвеждането на „многофункционалния инструмент“, който се използва за изрязване на множество близко разположени линии - техника, която тя специално изучава в Париж при Димитри Галанис. Тя е член учредител на The Society Of Wood Engravers - британското общество на гравьорите върху дърво. Нейни творби могат да се видят във Victoria and Albert Museum, в Британския музей в Лондон, в художествената галерия The Whitworthкъм Манчестърския университет и в музея  Ashmolean Museum в Оксфорд.

През 1925 г. Марион се омъжва за Иван Д. Станчов, син на българския извънреден и пълномощен министър в Лондон, и през следващите няколко години придружава съпруга си, млад дипломат, в София и Рим. През 1943 г., докато съпругът й е в изгнание в Румъния, тя отвежда седемте си деца в Швейцария. Събират се след Втората световна война и през 1946 г. емигрират в САЩ, където заживяват в малка ферма в щата Мериленд и се изхранват от селскостопанските продукти, които сами отглеждат.

През всичките тези години Марион продължава да работи и гравира. Интересите й се насочват и към проучване на графичните символи, които да подрежда в каталозни фишове, внимателно рисувайки всеки новооткрит символ. Оригиналните й работи са предадени в архива в The Warburg Institute в Лондон.

Ранната художествена кариера на Марион, шестте езика, които владее, политическите и социални превратности, през които преминават и тя, и семейството й, близкото й приятелство с редица водещи и в много случаи неконвенционални по възгледите си учени, политици, художници и издатели, а така също и нейната католическа вяра - всички тези елементи, съчетани с нейното чувство за хумор, с проницателност и усет за ирония, я правят учен с необикновено богат жизнен опит.

Въпреки че през 20-те години на ХХ век приема католицизма, Марион не позволява вярата й да издигне препятствия пред свободата на нейната мисъл. Широките й интереси я карат непрекъснато да се образова, в резултат на което в продължение на шест десетилетия събира материали, преосмисля наученото и го преработва. Използва всичко, което може да намери по темата.

Отчасти имено поради това, че не престава да издирва нови материали по темата си, Марион не успява да напише книгата, която иска, но нейният обширен и изчерпателен труд може да даде безценен материал на научни работници в много области и по много конкретни теми в тези области.

Каролин Марион Митчел Станчов умира на 30 юли 1994 г. във Франция на 90-годишна възраст.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама