За кремиране на покойник ще искат съгласие от всичките му близки

17:15, 29 юли 16 25 929 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ако покойник приживе не е заявил желанието си за кремация с нотариално заверен документ, тя ще се извършва само със съгласието на всичките му близки – съпруг или съпруга, деца, родители, братя и сестри, внуци и правнуци, наследниците на братята и сестрите, както и хората, при които е живял до смъртта си. Това предвижда нова Наредба за погребално-обредната дейност във Варна, която бе приета днес от общинската комисия по собственост и стопанство.

При разногласия между роднините най-голяма тежест ще има мнението на този, при когото е живял починалият, а ако не е живял при никого, близките му ще решават с гласуване и обикновено мнозинство дали да го кремират. Ако и в този случай не се постигне съгласие, ще се извършва традиционно погребение с полагане в гроб, приеха съветниците.

Има много случаи, в които някой от роднините на своя глава решава да кремира починалия си близък, без да се допита до семейството, коментира Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, който присъства на заседанието. Той даде за пример лекар, който бил кремиран от сина си без знанието на останалите близки. Подобен бил и случаят на свещеническа жена, която не била опята от духовник, защото прахът й бил в урна.

Владиката заяви, че макар кремирането на починали хора в някои случаи да се налага поради липсата на достатъчно гробни места, то не е прието от християнството. Свещеници, до които Topnovini.bg се допита, обаче отрекоха в свещените книги да има подобна забрана.

Наредбата ще бъде гласувана на предстоящата сесия на Общинския съвет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама