Деца от 11 държави премериха талант в „Звездите на Камчия“

07:33, 30 юли 16 / Култура 25 485 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Повече от 70 талантливи деца от 11 държави премериха своите музикални, танцови, изпълнителски и артистични заложби в шест номинации на сцената на „Звездите на Камчия“. Международния фестивал за детско творчество се провежда под знака на ЮНЕСКО.

Над 50 бяха изпълненията на сцената, като рекорден брой участници се явиха в номинацията „Звездният глас на Камчия“ - 27 индивидуални певци, музикални формации и групи. Всички те показаха завидно певческо майсторство и сценично присъствие. Изключително впечатление направиха участниците от Молдова, Русия, Украйна и Армения, които са в „Камчия“ за VIII Творческа среща „Заедно в 21 век“. Не останаха по-назад и артистичните момчета и момичета от езиковата смяна „Лидерс“, които показаха своите умения както на руски, така и на английски език. Активно се включиха и талантите от Германия, те се представиха на руски език. На сцената блеснаха и талантливите деца от смяната „Заедно в 21 век“.

В тричасовия концерт имаше изпълнения на стихове и песни, посветени на Камчия, прозвучаха съвременни поп хитове, патриотични и народни песни, индивидуални и групови изпълнения, а също и изпълнения на класически произведения на пиано, цигулка, флейта и китара. С изящество и грация се представиха участниците с балетни и фолклорни танци. Децата показаха красотата на българската и руската поезия, а публиката бурно аплодираше всички участници.

Авторитетното жури в състав Александър Андреев - председател на Съюза на артистите във Варна, Нина Козина - преподавател по съвременна хореография, и Теди Генев - български естраден певец, беше изключително затруднено да излъчи победителите. В най-оспорваната категория „Звездният глас на Камчия“ бяха раздадени 5 първи и 10 втори места. А любимци на публиката станаха всички изпълнители.

„Звездите на Камчия“ беше открит с изпълнение на световноизвестният грузински хор „Мдзлевари“ с диригент и художествен ръководител Кахабер Онашвили.

Участниците и гостите бяха поздравени и от известната българска певица и актриса Грета Ганчева, която е и художествен директор на фестивала.

Сред официалните гости беше Олег Бобенко - генерален директор на Държавната агенция за малцинствата и правата на човека към Правителството на Молдова. Специален гост на празника беше и изпълнителният директор на СОК „Камчия“ и председател на Фондация „Устойчиво развитие за България“ Станка Шопова.

Философията на фестивала „Звездите на Камчия“ е, че всяко дете носи в себе си уникални творчески заложби, които трябва да бъдат открити и развивани. Това е движение, което целогодишно приобщава талантливите деца, техните родители, педагози, творци и артисти, които са съпричастни към идеята. Фестивалът се провежда за девета година, има над 70 издания, като на сцените на „Камчия“ са участвали повече от 100 000 деца от 6 до 16 години.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама