Панаирът е пълен

16:55, 06 авг 16 25 Topnovini Автор: Topnovini
Ако нещо е зелено и квака, то най-вероятно е жаба. Ако за една сделка няма много ясни мотиви, а бенефициерите й не могат да обяснят нейния смисъл, то най-вероятно има скрита схема. Точно така изглежда опитът на правителството да прехвърли безвъзмездно 49.63% от акциите на "Международен панаир Пловдив" АД, актив за около 60 млн. лв., на община Пловдив и Варна. А когато най-вероятно крайният печеливш е Георги Гергов, схемата става горе-долу ясна. Пловдивският бизнесмен има дълга история на размяна и прехвърляне на активи с държавата и двете общини, при които той придобива публична собственост, а данъкоплатците се чудят дали не са пили една студена вода, пише Capital.bg. 

Всичко започна миналата седмица, когато Министерството на икономиката реши да дари на Варна 29% от "Международен панаир Пловдив" АД, а на Пловдив – 20.63%. По този начин държавата иска да излезе от собствеността на експото, а основни акционери да останат двете общини и Георги Гергов - основен собственик в Пловдивския панаир, хотелиер, член на ИБ на БСП и приятел на бившия президент Георги Първанов. Обяснението на министър Божидар Лукарски е, че така по-добре би се управлявала собствеността. И ако за Община Пловдив може и да има някаква логика, то не е ясно как за това би допринесла Община Варна. Някой би се запитал защо държавният подарък не бе направен например за общини като Пазарджик, Асеновград или Хасково, които са сравнително близо до Панаира. Убедителен отговор на този въпрос не можаха да дадат нито Министерството на икономиката, което управлява панаира от името на държавата, нито варненският кмет Иван Портних, който лично е поискал от Лукарски да му преотстъпи точно 29% от панаира.

Въпреки привидната липса на пряка връзка, косвено следите водят към Георги Гергов, който за пореден път би могъл да се възползва от близките си контакти с държавата и да получи пълен контрол върху Пловдивския панаир.

Имот за кокошка 

Освен самата странна идея това, което се набива на очи в предлаганата сделка, е разпределението на процентите от държавния дял между Община Варна и Община Пловдив. "Няма логично обяснение на това по какъв начин и защо е нужно Община Варна да получава проценти от Пловдивски панаир", каза кметът на Пловдив Иван Тотев, след като общинските съветници в града отхвърлиха предложението. Точно там обаче се и крие и разгадката на странния ход на Министерството на икономиката.

От икономическото министерство потвърдиха за "Капитал", че кметът на Варна писмено е дал обосновка какви ще са ползите за панаира и за общината, ако тя придобие дял от капитала на Пловдивския панаир. Обосновката стана публична в сряда, когато общинският съвет в морския град одобри безвъзмездното придобиване на предложената собственост. "Участието ни като акционери в "Международен панаир Пловдив" ще помогне да ползваме опит и полезни контакти за развитието на панаирен и конгресен туризъм", каза варненският кмет.

В обосновката обаче е можело да се добави и по-ясен мотив. Справка в Търговския регистър показва, че точно 29% са нужни на Гергов, за да придобие две трети от капитала на Пловдивския панаир, а толкова е необходимо и за приемане на решенията на общото събрание на акционерите. В момента фамилия Гергови (жената и синовете) притежават 37.7% пряко и чрез няколко дружества, сред които "Пълдин туринвест". И с едно бъдещо увеличение на капитала, от каквото се притесняват в Пловдив, Гергов може да направи участието на общината символично.

Сдобивайки се с този дял, Община Варна може да го размени за собствеността на Гергов в "Търговски дом" АД. Дружеството притежава апетитен парцел в центъра на Варна, на който обаче е забранено да се строи, тъй като се намира върху ценни археологически находки. След като са изкопани основите на предвиждания за това място магазин, дейността е замразена и в последните 30 години имотът е известен като "Дупката". Вече няколко години Община Варна се опитва да си вземе терена, който загрозява центъра на града, но първоначално Гергов иска за него 20 млн. лв., като последно свали мизата на 5 млн. евро. Сега това може да стане чрез абсурдната схема с дяловете на Пловдивския панаир. Портних отрече каквато и да е връзка. Неговите твърдения обаче се разминават с намеренията на Георги Гергов. В деня след решението на МС бизнесменът потвърди пред "Капитал", че участието на Община Варна в сделката е свързано с намеренията панаирът да изгради изнесен изложбен център "на мястото на нашата т.нар. Дупка".

Общинските съветници в Пловдив отказаха да приемат държавния подарък и това поставя под съмнение осъществяването на тройната сделка, въпреки че Варна вече прие дарението. Правителственото решение изисква и двете общини да са съгласни. От Министерството на икономиката не отговориха какво следва след отказ, но вариантите не са много. Единият е да се одобри ново постановление, което да даде целия държавен дял от 49.36% на община Пловдив, защото общински съветници от всички партии, както и самият кмет Иван Тотев, заявиха категорично, че няма да се съгласят на друга сделка.

Схемата на Гергов

Трагикомичното в цялата тази ситуация е, че Гергов е не само акционер и двете дружества, но и ги придобива по сходни схеми.

Раздялата на държавата с панаира започна в края на 2006 г. по време на тройната коалиция. Тогава правителството разрешава на министъра на икономиката да увеличи на капитала на дружеството чрез парична или непарична вноска. Тази вноска трябваше да се направи от дружество, което пловдивският общински съвет посочи. Единственото условие е държавата да запази мажоритарен дял, а общината да участва в дружеството, което ще вдига капитала.

За целта е избрано "Пълдин туринвест" АД, в което пловдивската община и компании на Георги Гергов имат съответно 75% и 25% от акциите. Общината апортира 16 сгради в старата част на Пловдив, а Гергов участва с дялове от три свои дружества – 8% от ЦУМ, 8% от "Слънчев ден" във Варна и 9% от фирма "Стария Пловдив". Стойността на 16-те имота към момента на учредяването на дружеството е 23.5 млн. лв., а на активите на Гергов – около 8 млн. лв.

През 2007 г. следват няколко увеличения на капитала, които се извършват с разрешението на пловдивските общински съветници, които обаче в крайна сметка правят Гергов мажоритарен собственик с дял от 75%. Всички увеличения на капитала се правят чрез апорт на имоти, т.е. не се влагат реални пари, като в същото време Община Пловдив губи контрол и над собствеността, с която в влязла в "Пълдин туринвест".

И за капак "Пълдин туринвест" изкупува дела на няколко дребни акционери, с което делът на дружеството в Пловдивския панаир достига50.36%, а Гергов реално става мажоритарен собственик на експото.

Подобна е и схемата с "Търговски дом" АД във Варна. През 1994 г. общинската администрация в града учредява акционерното дружество, в което влиза с 45%, a неин партньор е все още държавната фирма "Лазур". По-късно "Феста холдинг" приватизира "Лазур", увеличава капитала на "Търговски дом" и дела на общината е редуциран до 26%. "Загубените" общински дялове са изкупени от дружеството ЦУМ АД на Георги Гергов. През пролетта на 2006 г. Гергов изкупува дяловете на Община Варна, след като бордът на директорите на "Търговски дом" ги обезсилва, а след това придобива и акциите на "Феста холдинг".

Пази се от Гергов, когато носи дарове

На пръв поглед изглежда, че печеливши от раздробяването на държавния дял са всички – Пловдив получава 20%, Варна вероятно си връща имот в центъра на града, а Гергов получава целия Пловдивски панаир. На втори прочит обаче печеливш е само последният. Дори да приеме предложените от държавата проценти, делът на Пловдив остава с под една трета от капитала, т.е. без право на реален контрол върху дейността на "Международен панаир Пловдив". А това обезсмисля участието на общината като акционер. Тя не може да го управлява, а предвид влошаващите се финансови резултати на дружеството – не може и да печели от него.

Загуби вероятно ще претърпи и Варна, тъй като се оказва, че върху активите на компанията е бил учреден особен залог, а освен това тя има и непогасени задължения по банкови кредити. Това стана ясно в четвъртък, когато членовете на общинския съвет във Варна са получили копия от два договора за учредяване на особен залог върху "цялото настоящо и бъдещо имущество на компанията". По думите на общинския съветник Светлан Златев ("Реформатори и патриоти") документите показват, че всички активи са заложени като обезпечение по два банкови кредита на обща стойност 32.6 млн. лв., като има и просрочени задължения по тези кредити. Това означава, че ставайки съсобственик, Община Варна ще трябва да понесе и част от тези задължения. Подарък "на прощаване" от бизнесмена Гергов.