Инж. Стоян Саров*: Човешката небрежност е основна причина за възникването на горски пожари

11:10, 11 авг 16 25 Topnovini Автор: Topnovini
- Горските пожари у нас зачестиха в разгара на лятото. Как Североизточното държавно предприятие противодейства на пожарите?

- Разполагаме с необходимото техническо оборудване и сме създали добра организация, за да посрещнем предизвикателствата бързо и адекватно. Благодарение на своевременната реакция на специализираните екипи за гасене на пожари са предотвратени редица инциденти. Регистрираните от началото на годината пожари в териториалния обхват на Североизточното държавно предприятие са 22. Девет от тях са във Варненско. 4 са инцидентите на територията на ДГС „Суворово”, по два пожара са станали в границите на ДЛС „Шерба”, ДГС „Цонево” и ДЛС „Балчик”, а по един – в ДГС „Генерал Тошево”, ДГС „Провадия” и ДГС „Шумен”. Засегнатата от огъня площ е общо 1144 дка, на 165 дка от които са нанесени щети вследствие на върхов пожар. 128 дка от тази площ са в обхвата на ДГС „Варна”, а 35 – в ДГС „Суворово”

Водим регистър с детайлна информация за всеки конкретен случай. Въз основа на това правим съответните анализи и планираме необходимите лесовъдни мероприятия в пострадалите от огъня гори. 558 дка от площите, засегнати през тази година от горски пожари, са били с широколистна дървесна растителност, а 385 – с иглолистна. На останалите 201 дка са горели треви и горска постилка от мъртви органични остатъци. Още догодина засегнатите от пожари зони ще бъдат подготвени за залесяване с подходящи дървесни видове.

Данните сочат, че при инцидентите са пострадали общо 908 дка държавни горски територии, 159 дка частни и 56 дка общински гори. 21 дка от засегнатите горски площи са собственост на различни организации.

Важно е да отбележа, че нито един от тези 22 пожара не е тръгнал от гората. Всички са възниквали в съседство на горските територии. В сухо и горещо време, особено при силен вятър, дори най-малката искра може лесно да причини пожар, който бързо да се разпространи.

- Кой е най-мащабният пожар от началото на годината в региона?

- Безспорно пожарът, който само преди няколко дни обхвана района край село Генерал Кантарджиево, е един от най-тежките огнени инциденти през тази година в териториалния обхват на СИДП. Дано да е и последният! Пламъците обхванаха 349 дка гори и само с адекватните и своевременни съвместни усилия на служителите на „Пожарна безопасност и защита на населението” и на специализираните екипи на горските стопанства успяхме да локализираме стихията и да предотвратим по-големи поражения. Длъжен съм да изкажа благодарност и на всички доброволци, които ни се притекоха на помощ. Тяхната съпричастност ни дава увереност, че не сме сами в грижата за опазването на горите. Разчитаме на бдителните граждани да сигнализират на телефон 112 при възникнали опасни ситуации. Това е от решаващо значение за бързата реакция при инциденти.  

- В какво се изразява техническата обезпеченост на Североизточното държавно предприятие за борба с горските пожари?

- Предприятието разполага с 5 специализирани високопроходими автомобила за патрулиране и първоначална атака на горските пожари, но при необходимост в борбата с огъня могат да бъдат включени и допълнителни превозни средства, които също са оборудвани.  В началото на юли бяха закупени за всички 13 горски и 5 ловни стопанства в състава на СИДП общо 100 гръбни 25-литрови пръскачки. Новото оборудване вече е на разположение на специализираните екипи за гасене на пожари. Противопожарните депа са изцяло в съответствие с нормативните правила. Същевременно планираме в две от стопанствата да експериментираме специална течност за гасене на пожари. Целта ни е да постигнем максимална ефективност при борбата с огъня и да намалим риска от неговото възобновяване. Съставили сме графици за дежурства на служителите в териториалните поделения, включително и през почивните и празничните дни. На практика сме в пълна готовност, но и гражданите трябва да спазват правилата за безопасност. За тази цел сме провели редица информационни кампании. Те са част от превантивните мероприятия, чрез които през последните години отчитаме намаляване на пожарите и засегнатата от тях площ. Периодично обновяваме информационните табели, извършваме инструктаж на ползвателите и собствениците на земеделски територии за обезопасяването на горите чрез разораване и поддържане на противопожарните ивици. Тази година са изградени 394 км минерализовани ивици. Мероприятията са изпълнени още преди активния пожароопасен сезон.

- Човешката небрежност ли е основна причина за горските пожари?

- Да, статистиката е категорична, че над 97% от възникналите пожари са предизвикани от човешки действия. Стряскащата цифра се дължи на случаи като изхвърлена от кола неизгасена цигара, запалени стърнища, невнимателно боравене с огън и пр. Знаете, че по принцип иглолистните гори крият сравнително повече опасности в сравнение с широколистните, които са характерни за нашия регион. Нямаме право обаче да подценяваме опасността и именно факторът „Човешка небрежност” е една от основните причини за това.  Статистиката е красноречива! В обхвата на Североизточно държавно предприятие, което стопанисва държавните гори в 4 области – Варна, Добрич, Търговище и Шумен, през миналата година са станали 26 горски пожара. 16 от тях са причинени от човешка небрежност. В резултат от човешка небрежност са възникнали и 19 от регистрираните 22 пожара в рамките на тази година. Причините за останалите 3 случая са неизвестни.

- Лятото ли остава сезонът на пожарите в горите?

- Високите температури, характерни за летните месеци по нашите географски ширини, в съчетание с по-силен вятър лесно могат да предизвикат пожар при наличието на сухи треви и безотговорно изхвърлени отпадъци, които привличат слънцето. Статистиката ни обаче сочи и друга тенденция - 5 от пожарите през миналата година са отчетени през ноември, а 3 – през декември. Въпреки действащата забрана и системното санкциониране на нарушителите, всички случаи, регистрирани през есенно-зимния период, всъщност са резултат от умишлени запалвания на изоставени площи, пасища, мери и терени със сухи треви. Напомням, че паленето на открит огън и извършването на огневи работи на разстояние, по-малко от 100 метра от границите на горските територии, е забранено. При констатиране на нарушения се налага глоба до 500 лв., а предвидената имуществена санкция е до 1000 лв. Законът за горите предвижда същото наказание и за нарушителите, които палят огън в горски територии извън определените зони от държавните горски и ловни стопанства. По силата на Наказателния кодекс нарушенията на наредбите за пожарна и аварийна безопасност, които водят до възникването на пожар, се считат за престъпление. В този случай наказанията могат да стигнат до 8 години затвор за пожар в гората и до 10 години за огнен инцидент, причинил щети в защитени територии.

- Какви препоръки ще отправите към хората, които обичат да се разхождат или да си организират излети в гората?

- Предвид засушаването и ветровете, нека не палят огън в гората. Точно в момента бих посъветвал хората да не го правят дори на регламентираните за целта места. Нека внимават къде изхвърлят фасове, опаковки или друг вид отпадъци. Раницата е нашето кошче в гората. Замърсяването е сериозна предпоставка и за възникването на пожари. За съжаление, независимо от забраната паленето на стърнища продължава, а то крие сериозни опасности. Нека хората не забравят, че и най-малката грешка, и най-малкото подценяване на ситуацията биха могли да доведат до пожар. 

* Инж. Стоян Саров е началник на отдела по опазване и защита на горите към СИДП - ДП „Шумен“