Експонати в пет варненски музея вече са достъпни за незрящи

18:31, 11 авг 16 25 493 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Незрящи посетители на варненските музеи вече могат да се запознаят с най-ценните им експонати. Това е възможно благодарение на пет релефни албума, създадени по проекта „Да докоснеш изкуството“ на фондация „Съпричастие“. Вече са отпечатани албумите за Природонаучния музей, Музея за нова история на Варна, Етнографския музей и Праисторическия и Средновековния отдел в Археологическия музей. Предстои завършването и на албума за Музея на Възраждането.

Идеята е реализирана в партньорство с Регионалния исторически музей и Община Варна, а експонатите са подбрани и заснети от преподавателката от СОУ за деца с нарушено зрение „Проф. д-р Иван Шишманов“ Геновева Зашева.

Цялата стойност на проекта е 3600 лв. Албумите съдържат брайлов текст с описание на експонатите и техните релефни изображения, които дават възможност чрез докосване да се добие представа за външния им вид. Включени са и снимки, които ще помогнат на хората със слабо зрение да видят детайли по дребните предмети, които не биха могли да забележат зад витрината.

Варненските музеи са първите в България, които разполагат с подобни албуми. В други държави има дори специализирани музеи за хора с нарушено зрение, където могат чрез докосване да опознаят всеки от експонатите, разказа ръководителката на проекта Веселина Стоилова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама