Многократно осъждан ограбил старица в Евксиноград

14:27, 25 авг 16 25 430 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Окръжната прокуратура във Варна внесе във Варненския окръжен съд обвинителен акт срещу 36-годишния Петър Ст. за грабеж при условията на опасен рецидив. Престъплението е извършено във вилата на възрастна жена в местността Евксиноград, съобщиха от пресслужбата на Апелативната прокуратура.

На 27 ноември миналата година Петър, който е многократно осъждан, обикалял по улиците в местността. Там се намирала и вилата на ограбената жена, която спяла на първия етаж. 36-годишният мъж счупил стъклото на вратата и успял да отключи с ключа, който се намирал в бравата. За да не оставя следи, действал с ръкавици. След като проникнал в къщата, започнал да търси ценни предмети.

От шума собственичката се събудила. С няколко удара той съборил жената на земята и я заплашил с убийство, ако не мълчи. Взел кухненски нож и й заповядал да предаде парите си. Пострадалата показала наличните си 19 лева в дребни банкноти. Неудовлетворен от това, мъжът преровил дамската й чанта, от която взел пет златни зъбни коронки с тегло 10 – 12 грама и торбичка със сребърни накити и продължил да рови по чекмеджета, гардероби и скринове. Открил 5 сребърни сечени монети с изображения на князе и форма на глава, златна монета и други ценни предмети от злато и сребро, златни накити, лаптоп и мобилния телефон на жената.

Докато претърсвал щателно навсякъде, Петър Ст. наредил на жертвата си да не го гледа. Пострадалата успяла обаче добре да го огледа. След като ограбил всичко по-ценно във вилата, мъжът заключил жената отвън и изчезнал, а тя подала сигнал на тел. 112.

Част от ограбените вещи били открити при претърсване в дома на Петър Ст. Според съдебно-оценителната експертиза стойността на отнетите със сила и заплаха вещи на пострадалата е 1536 лева.

От ударите по лицето на ограбената съдебномедицинската експертиза по делото установила пукнати носни кости, счупен зъб, кръвонасядания по лицето и други контузии.

Подсъдимият Петър Ст. се възползвал от правото си да не дава обяснения . От справка на съдимостта му става ясно, че той има осем влезли в сила присъди за кражби и грабежи в периода от 1998 до 2015 г.

Предстои делото срещу 36-годишния извършител на грабежа да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд. Ако бъде признат за виновен, той може да получи наказание лишаване от свобода от 5 до 15 години, като съдът може да постанови и конфискация до една втора от имуществото му.

В момента Петър Ст. се намира в затвора.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама