Любовната лудост завладява Варна довечера

14:42, 26 авг 16 / Култура 25 318 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С премиерния филм на САЩ и Мароко „Кралицата на пустинята“ - последната творба на легендарния Вернер Херцог, тази вечер във Варна започва 24-тото издание на фестивала „Любовта е лудост“. До 3 септември в програмата му ще се завъртят над 90 филма от Европа, Азия, САЩ и Латинска Америка.

Както всяка година, 12 от тях ще се състезават за статуетката „Златната Афродита“. В конкурса са включени копродукциите „Мустанг“ и „Невестата“, шведският „Полет“, полският „Химиотерапия“, унгарският „Утринна треска“, белгийският „Хотел Проблемски“, руският „За любовта“, холандският „12 месеца в един ден“, иранският „Щурата обиколка“, румънският „Букурещ нонстоп“, френският „Синята стая“ и българският „Никой“. Ще ги оценява международно жури, което този път ще бъде председателствано от режисьора Александър Кот, чийто филм „Изпитание“миналата година получи голямата награда на „Любовта е лудост“. В преценката за лауреатите ще му помагат народният артист на Армения и действителен член на Европейската филмова академия Харутюн Хачатрян, Микеранджело Месина – продуцент, журналист и преподавател в няколко италиански университета, артистичен директор на кинофестивала в Ишия, филмовият режисьор, сценарист, журналисти фотограф Мигел Барос, актрисата Ернестина Шинова.

Киномаратонът започва в 19 ч. тази вечер, а минути преди това по традиционната червена пътека пред Фестивалния и конгресен център ще преминат любими актьори и известни киномайстори от България и чужбина. Със съпътстващи кинопанорами ще бъдат отбелязани две годишнини – на Шекспир и на българския режисьор Христо Христов. Със специалната награда за принос в развитието на българското кино ще бъде удостоена актрисата Доротея Тончева, а за принос в световното киноизкуство ще бъде отличен руският режисьор Марлен Хуциев, чиито най-добри филми вече се завъртяха в подгряваща фестивала панорама.

Жест към киноманите, които искат да изгледат повече творби, правят организаторите тази година. При закупени пропуски за 5 и повече прожекции цената на билетите е 4 лв. С вход свободен са пет френски филма, които ще се въртят в зала 2 на ФКЦ от днес до 4 септември.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама