Подготвят смесени концесии – за брегоукрепване и плажни услуги

16:46, 26 авг 16 25 368 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Подготвят се промени в Закона за концесиите, с които за първи път ще се предоставят смесени концесии – за брегоукрепване и за плаж. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова на среща с концесионери и наематели на плажовете от областите Варна и Добрич. По думите й най-вероятно пилотната концесия от този тип ще бъде предоставена именно за Северното Черноморие, където са най-сериозните проблеми със свлачища и срутища по брега.

Министерството на туризма е започнало предварителни действия за стопанисването през следващия летен сезон на 60 плажа по новите правила и методики. За всеки поотделно ще се преценява дали отдаването му на концесия или под наем е по-целесъобразно, но целта ни е поне 15 от тези плажове да бъдат концесионирани, посочи министър Ангелкова.

Концесионер ще се търси и за плажа в „Аспарухово“, чийто наемател го плати и влезе в правомощията си едва в края на сезона. Според посетители той в момента поддържа само два спасителни поста, въпреки че бреговата ивица е с дължина 950 метра и според сега действащите нормативи постовете трябва да са през 100 метра. Днес или утре плажът ще бъде проверен, ако има несъответствия, наемателят ще получи 3-дневен срок да ги отстрани, а ако последваща проверка установи, че не го е направил, ще бъде санкциониран, информира министърът и припомни, че сключеният договор за наем ще отпадне при появата на концесионер.

И през септември, а при необходимост – и през октомври, ще продължи общественото обсъждане на предлаганите промени и допълнения в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, които са публикувани в сайта на Министерството на туризма. Те предвиждат дефиниране на четири групи морски плажове, всяка от които ще има подгрупи, за да се постигне детайлно диференциране на бреговата ивица и балансирано разпределение на приходите и разходите. Подготвя се и наредба за прилагането на закона, а в приложение към нея ще бъде изписано конкретно кой плаж към коя група и подгрупа е причислен, така че бъдещите му стопани да са наясно предварително с параметрите.

„Плажът е добавената стойност към туристическия продукт. Повечето концесионери и наематели са хотелиери, така че те не печелят от плажа, а калкулират цената на услугите към общия предлаган пакет.“Това заяви министър Ангелкова в отговор на притесненията на наематели, че базовите цени за чадъри и шезлонги са твърде ниски – 2, 3 и 4 лева според разположението на плажа в селища под 10 000 души население, над 10 000 души или в национални курорти. Според новата методика съобразяването с тези цени ще определя 40% от тежестта на офертата при кандидатстване за концесия, 40% ще е делът на предлаганото концесионно възнаграждение, а останалите проценти ще зависят от допълнителните плажни услуги.

Съвместно с Министерството на здравеопазването се подготвя актуализиране и на наредбата за водноспасителната дейност, така че броят на спасителите и честотата на постовете им да е в зависимост от групата и подгрупата на съответния плаж. Докато влязат в сила тези промени, стопаните на северните морски плажове, къзето сезонът е по-кратък, могат да се възползват от дадената преди 2 години възможност за поетапно откриване и закриване на спасителни постове, посъветваха експерти от туристическото ведомство.

В отговор на поредните призиви от страна на концесионерите за създаване на плажна или туристическа полиция министър Ангелкова посъветва това предложение да се облече в писмена форма от браншови организации, а Министерството на туризма ще съдейства за придвижването му към МВР и Министерския съвет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама