„Златен век“ за маестро Борислав Иванов

19:33, 26 авг 16 / Култура 25 422 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Наградата „Златен век“ на Министерството на културата получи маестро Борислав Иванов по време на юбилейната оперна гала, с която завърши „Опера в Летния театър“. Доайенът на българските диригенти, дългогодишен диригент и директор, сега артистичен директор на Държавната опера - Варна, навърши на 2 август достолепните 85 години. Рождения му ден отбелязахме с литературната и филмова премиера на „Маестро Борислав Иванов – доайенът на диригентската палка. Път в годините”, на която присъстваха авторът на книгата музиковедът Марин Бончев и авторът на едноименния филм, режисьорът Огнян Сурдолов.

Честването придоби своята кулминация снощи в Летния театър на Варна, когато с голям оперен галаконцерт артистичната общественост даде израз на уважението си към личността и творчеството на големия творец. Познат с изкуството си на 4 континента, получил много аплодисменти и много награди в страните, където е дирижирал, за празника на Варна той прибави към колекцията си от отличия и най-високото звание на родния си град Почетен гражданин на Варна, а на гала концерта Илианка Михайлова от Министерството на културата му връчи най-високото отличие на ведомството за заслуги към оперното изкуство в България и по света.

Зрителите в препълнения Летен театър възнаградиха многократно с възгласи „браво” юбиляра и участниците в концерта, а аплодисментите в края на знаменателното събитие продължиха повече от 20 минути. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама