Задържаха литовец, осъден в Турция за наркотици

17:35, 29 авг 16 25 365 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Варненският окръжен съд уважи искането на прокуратурата за постановяване на временна мярка „Задържане под стража“ за срок от 40 дни на Квиетинскас Р., гражданин на Литва. 30-годишният мъж се издирва за доизтърпяване на наказание „Лишаване от свобода", наложено му от съд в Република Турция за държане на високорисково наркотично вещество - морфин с тегло 2799 грама, и опит за трафик на наркотични вещества и стимуланти. Деянието е осъществено в края на 2009 г., като на мъжа е наложен затвор за срок от 3 години, 1 месец и 15 дни, както и глоба. Неизтърпяната част от наказанието е 4 месеца и 21 дни. Квиетинскас Р. е задържан на летище Варна, преди да отлети за Вилнюс.

Деянието, за което е осъден литовецът, е престъпление и по българския Наказателен кодекс, наказуемо с лишаване от свобода от 10 до 15 години, за него не е предвидено смъртно наказание и то не се счита за политическо. Съдът прецени, че са налице формалните предпоставки за определяне на исканата мярка за неотклонение – валидна заповед за арест, издадена от прокуратурата в Мугла, Турция, заявено желание от турската страна да поиска екстрадицията на мъжа, както и спазена процедура по Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест.

Тъй като 30-годишният мъж няма постоянно жителство в България, нито доходи, може да се направи извод, че съществува реална опасност, ако мярката за неотклонение бъде различна от „Задържане под стража", той да се укрие, съобщиха от пресслужбата на съда.

Мярката може да се обжалва пред Апелативния съд във Варна на 7 септември.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама