Очакваме решението на Европа за газовия хъб „Балкан“

07:47, 05 сеп 16 25 421 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Концепцията на българското правителство за изграждане на газоразпределителния център „Балкан“ се очаква да бъде обсъдена днес в хотел „Ривиера бийч“ край Варна. В 9,30 ч. там започва инвеститорска кръгла маса с участието на представители на водещи международни компании от газовия сектор, инвестиционни фондове и финансови институции.

Във форума, организиран от „Булгартрансгаз“ ЕАД, ще участват вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, енергийният министър Теменужка Петкова, председателят на Комисията по енергийно и водно регулиране Иван Иванов. Очаква се участие да вземе и премиерът Бойко Борисов.

„Президентът Путин в разговора си с мен много добре и ясно формулира, както и аз, целите. Ако Европа има нужда да идва руски газ в газов хъб „Балкан”, утре трябва да го заяви. И тогава ще пратя министър, който да договаря условията, ако имат интерес", заяви министър-председателят вчера във Варна. Той обясни, че руската страна си държи тръбите, докарани преди време за „Южен поток“, във Варна и Бургас и чака европейско решение по въпроса.

„Европа е казала „Не“ на „Южен поток“ по начина, по който беше предложен, и никой вече не говори за „Южен поток“. Ние говорим за европейски газов хъб „Балкан“ с интерконектори и възможност транзитните ни магистрали-газопроводи да бъдат ползвани от всеки, който иска да си прекара газ“, заяви още Борисов.

В рамките на форума утре е предвидено посещение на компресорна станция „Провадия“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама