Еврокомисията дала зелена светлина за газовия хъб „Балкан“

13:44, 05 сеп 16 25 406 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Европейската комисия е дала благословията си за изграждането на газовия хъб "Балкан", стана ясно по време на инвеститорската конференция за съоръжението, която се провежда във Ваканционния клуб „Ривиера“ край Варна. „Имам личното уверение от Жан-Клод Юнкер, че газовият газов хъб „Балкан” ще се реализира. Това вече дава основание за започване на преговори за събиране на максимални количества природен газ“, заяви министър-председателят Бойко Борисов в приветствието си към участниците във форума.

По думите му Европейският съюз е длъжник на България по отношение на газовите доставки, защото страната е била лоялна и дисциплинирана и е изпълнила всички европейски изисквания. "Няма да позволим България да бъде заобиколена и ще използваме правото си на вето", каза Бойко Борисов, цитиран от investor.bg.

Той посочи, че през последните години България е направила инвестиции в модернизацията на газопреносната мрежа и капацитетът й се повишава с 15 млрд. куб. метра годишно и страната е изгоден партньор за всички, които имат интерес към транзит на природен газ в Европа.

България освен това има стратегическо положение за газовия хъб, посочи още премиерът. Ако страната не реализира проекта и остане само с газовата си връзка с Гърция - IGB, отново ще останем зависими, посочи още Борисов. Така страната може да се превърне от основен транспортьор на газ за региона във вносител.

България ще очаква тристранни срещи - между Европейската комисия, България и всеки, който е готов да участва в хъба. Интерес към него има проявен от Азербайджан, Туркменистан, Иран, САЩ и Русия, анонсира още българският премиер. Той посочи, че досега преговори с руската страна за газоразпределителния център не са били водени, защото той е бил само на идеен проект и без одобрението на Брюксел.

Борисов призова Европейската комисия да следи за стриктното изпълнение на европейските правила и по отношение на Гърция, ако Русия реши да внася газ в Европа през "Турски поток". Първоначалната идея на този газопровод е част от газа да отива за турския пазар, а част - за Европа през газов хъб близо до турско-гръцката граница.

Газовият хъб "Балкан" има за цел да насърчи свързаността на всички източници на газ в района на Югоизточна Европа, коментира вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика на България Томислав Дончев. Според него проектът не е конкурентен на другите газоразпределителни центрове, които се обсъждат или изграждат в момента.

Източниците на газ за нашия хъб са няколко - руски газ през нов газопровод или през съществуващия Балканския газопровод (през Украйна и Румъния), от Каспийския регион, втечнен газ от терминалите на Гърция и Турция, както и от собствен добив, посочи още Дончев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама