Томислав Дончев: Цените на електроенергията и газа не могат да се конкурират

17:36, 05 сеп 16 25 347 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Към днешна дата цената на електроенергията не може да се конкурира с тази на газа. Това заяви вицепремиерът по еврофондовете и икономическа политика Томислав Дончев по време на инвеститорската кръгла маса за газов хъб „Балкан”, която се провежда край Варна, предаде Радио „Фокус”. Той припомни, че по последни данни на ЕВРОСТАТ цената на електроенергията за домакинствата в ЕС се е увеличила с 2.4% между втората половина на 2015 г. и е 21.1 евро за сто киловатчаса.

„Цената на газа за домакинствата е намаляла с 1.7% за същия период, като към момента тя е 7.1 евро за сто киловатчаса. През 2015 г. цените на вноса на природен газ чрез тръбопроводи са паднали средно с 27.2% за членовете на ЕС, докато в САЩ те са намалели с 45.6%, което, разбира се, е значителен ръст през 2014 г. Разбира се, не трябва да подценяваме и втечнения природен газ, чиито цени са показали подобен тренд с общ спад, който се наблюдава във всички региони. Освен това цените за втечнен природен газ в Европа през 2015 г. са по-ниски, отколкото на американския пазар. В допълнение, през 2015 г. световният добив на природен газ е достигнал рекордните обеми от 3590 милиарда куб. м газ, което е 1.6% увеличение спрямо 2014 г.”, коментира Томислав Дончев. Той каза още, че през 2015 г. световното търсене на природен газ показва увеличение спрямо същия период на предишната година с поне 1.4%.

„Числата показват, че исторически ниските цени на газа в момента могат да бъдат добра предпоставка за увеличаването на потреблението на газ в индустриалната сфера, като заменим стандартната употреба на въглища, за чиято ниска себестойност плащаме високата цена на въглеродните емисии и техния негативен ефект върху човешкото здраве. В допълнение Югоизточна Европа се нуждае не само от междусистемна газова свързаност, с оглед сигурността на доставките, с оглед енергийната диверсификация, но също така се нуждае от икономически подем, който може да предаде нов облик на страните от региона. Заели сме се с едно наистина трудно начинание, изпълнено с непознати и познати предизвикателства, но е наша отговорност да поставим основите на един отворен, интегриран газов пазар, чийто двигател ще бъде именно газовият хъб „Балкан”, каза още Дончев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама