ЕК чака предпроектно проучване за газовия хъб „Балкан“

12:45, 06 сеп 16 25 358 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Европейската комисия е готова да участва в тристранни срещи по проекта за газов хъб „Балкан”, независимо дали с Турция, дали с Русия или с друга заинтересована страна. Това заяви Клаус-Дитер Борхард, директор „Вътрешен енергиен пазар“, генерална дирекция „Енергетика“ на Европейската комисия, по време на посещение на компресорната станция „Провадия”, съобщи Радио „Фокус“.

По думите му проектът за газов хъб „Балкан” не е само между ЕК и България, но и за целия регион. „Ще бъде добре и руските партньори да се включат в проекта, също така да се включи и Южният газов коридор защото колкото повече ликвидност има тази идея, толкова по-добре”, отбеляза Борхард. Той допълни, че до 9 ноември трябва да се представи предложение до Комисията – предпроектно проучване, което след това може да получи финансиране.

Според Борхард този проект не е самостоятелен, тъй като има развитие на инфраструктура, както и развитие на пазара. „Очакваме да се приключи скоро интерконекторът България – Румъния, въпреки че в момента има много малки пречки, но те ще бъдат преодолени. Очакваме да се приключи и проектът за втора фаза на пазарния тест на интерконектора Гърция – България”, каза още Борхард.

Той отбеляза също, че в региона има много други такива проекти, като посочи инициативата за газова свързаност в Централна и Югоизточна Европа. По думите му, тази седмица предстои среща на високо равнище в Будапеща, а в тази инициатива България участва с три приоритетни ключови проекта.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама