В Девня откриват център за иновации във фосфатната индустрия

13:11, 07 сеп 16 25 296 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Белгийската група „Екофос“ открива в Девня първата в света международна демонстрационна база за развойна дейност и новаторски разработки в производството на фосфати. Технологичният и иновационен център ще се управлява от дъщерната й компания „Технофос“, създадена в България преди 3 години.

Центърът ще разполага с пилотна инсталация, която включва всички модули на технологичния процес и може да демонстрира цялостните решения, които компанията предлага на своите клиенти. В Девня ще бъде демонстрирана и технологията за извличане на фосфор за индустрията от скали с ниско съдържание, при която се намаляват използваните природни ресурси и се щади околната среда. Групата „Екофос“ притежава патента върху нея, а автор на разработката е Мохамед Таким, създател на компанията през 1996 г.

„С проекта си в България даваме дом за демонстриране на една изцяло нова технология и вярваме, че Девня ще се превърне в задължителна спирка на компаниите от фосфатната индустрия, които търсят ноу-хау“, казва Таким. В проекта са инвестирани 10 млн. евро.

Центърът е разположен на територия от 28 000 кв. м, наети от дружеството „Агрополихим“. В него ще работят 38 служители. Площта на технологичното хале е 3000 кв. м, а капацитетът за преработка на фосфатна скала е между половин и един тон на час.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама