Съветът на децата иска облекчения за ученически труд през ваканцията

16:06, 12 сеп 16 25 380 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Облекчаване на процедурата за включване на тийнейджърите в семейния бизнес иска Съветът на децата, който заседава във Варна през почивните дни. Предложението на структурата, която е консултативен орган към Държавната агенция за закрила на детето, е учениците, които искат да помагат във фирмите на родителите си и това не възпрепятства достъпа им до образование, свободно време и игра, да могат да го правят, без да е необходимо разрешение от Инспекцията по труда.

Децата предлагат още за работа на всички тийнейджъри от 15 до 18 г. становищата от Инспекцията по труда да се издават в съкратени срокове. Необходимо е и да се преразгледат условията за възлагане на задачи с граждански договор, тъй като в момента законодателството не позволява сключването му с непълнолетно лице, обясни зам.-председателят на структурата Михаела Романова.

Съветът на децата се състои от 33-ма членове – по един делегат от всяка област плюс представители на квотен принцип от групи в риск. Той ще заседава четири пъти годишно, като експерти ще им помагат да оформят предложенията си към институциите, обясни председателят на ДАЗД Офелия Кънева. Тя приветства инициативите на децата, защото по думите й благодарение на тях се оформят правилните младежки политики. Ще се разчита и на помощ от кметовете и областните управители.

През последните години значително намаляват случаите на нарушаване на правата на децата. По-малко са и случаите на изоставяне на малчугани в институции. През миналата година близо 40 деца на бежанци са били интегрирани в образователната среда у нас, посочи Кънева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама