С военен ритуал в морето почитат флотски герой от войните

09:29, 26 сеп 16 25 374 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С военен ритуал във Варненския залив днес ще бъде почетена паметта на капитан-лейтенант Кирил Минков, загинал преди 100 години при обезвреждане на минно заграждение. Флотският герой от Балканската и от Първата световна война е роден на 29 април 1888 г. във Видин. На 15 август 1907 г. е повишен в първо (морско) офицерско звание мичман ІІ разряд.

Първата голяма изява на Кирил Минков в нашия военен флот е участието му като доброволец на длъжността помощник-командир на „Дръзки” в историческата атака на отряда миноносци под командването на капитан ІІ ранг Димитър Добрев срещу турския броненосен крайцер „Хамидие” на 8 ноември 1912 г. Под командването на мичман І ранг Георги Купов „Дръзки” поразява „Хамидие” и записва първата ни морска победа, като безспорен принос има за това и мичман І ранг Кирил Минков, изстрелял лично торпедото. За това свое дело той е удостоен с орден „За храброст”.

На 13 януари 1916 г. под ръководството на лейтенант Минков са поставени осем минни банки южно от Варна. На 25 февруари 1916 г. руският ескадрен миноносец „Лейтенант Пущин” се натъква на това минно заграждение, взривява се, пречупва се на две и потъва. Това е втората българска морска победа и приносът на лейтенант Кирил Минков и тук е безспорен.

На 11 септември 1916 г. на руско минно заграждение, поставено в Батовския залив, се натъкват българските миноносци „Строги” и „Шумни”. Повредата на „Строги” е малка и той продължава да плава, но „Шумни” след няколко часа безуспешна борба на екипажа, потъва с пречупен корпус.

На 26 септември 1916 г. на командира на Минната рота лейтенант Кирил Минков е възложено прочистването на минното заграждение По време на траленето под корпуса на едната от моторните лодки избухва мина. Загиват лейтенант Кирил Минков и още седем български военни моряци, а други четирима са ранени. Тялото на загиналия морски офицер не е открито и морето става неговият гроб.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама