„Безбог“ и „Куче“ са лауреатите на „Златна роза“

10:14, 26 сеп 16 / Култура 25 408 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Безбог“ с режисьор и сценарист Ралица Петрова спечели Голямата награда за пълнометражен филм на фестивала „Златна роза“, който приключи снощи във Варна. Това е решението на журито с председател Камен Калев и членове Стефан Иванов, Теодора Духовникова, Борислав Колев и Петър Дундаков. Към този приз „Доли медия студио“ предоставя постпродукционни услуги за следващ проект на продуцента “Клас филм“ – Росица Вълканова, на стойност 12 000 лв.

Голямата награда „Златна роза“ за най-добър късометражен филм се присъжда на „Куче“ на продуцентска компания “Абраксас филм” – Кристина Грозева, сценариста Гийом Проценко и сценариста и режисьора Владимир Петев. Към тази награда „Доли медия студио“ предоставя постпродукционни услуги за следващ проект на режисьора Владимир Петев на стойност 4000 лв.

Филмът „Слава“ с продуцент „Абраксас филм“ печели специалната награда на град Варна. За сценария на същия филм награди получават Кристина Грозева, Петър Вълчанов и Дечо Таралежков. Крум Родригес си тръгва с награди за операторско майсторство за филмите „Слава“ и „Безбог“.

„Безбог“ донесе награди и за най-добър режисьор на Ралица Петрова, за най-добра женска роля – на Ирена Иванова, за най-добра мъжка роля – на Иван Налбантов, който си поделя този приз с Димитър Николов за ролята му във филма „Христо“.

Наградата за пълнометражен дебют се присъжда на филма “Христо“ в лицето на режисьорите Тодор Мацанов и Григор Лефтеров. Журито присъжда и извънредна специална награда на композитора Божидар Петков за музиката му във филма “Спомен за страха“ и за изключителното му цялостно творчество.

С дипломи са отличени три филма: „Капия“ - в лицето на сценариста и режисьор Елена Тончева, и целия творчески екип; „Преди да заспя“ в лицето на режисьора Николай Тодоров и целия творчески екип; и “На червено“ в лицето на сценариста и режисьор Тома Вашаров, и целия творчески екип.

Филмът „Слава“ получи и наградата на Съюза на българските филмови дейци, както и на акредитираните журналисти. Наградата на гилдия „Критика“ към СБФД е за “Спомен за страха” с режисьор Иван Павлов.Със специален диплом за късометражен филм бе отличен “Любов” на Боя Харизанова. Наградата на публиката е за филма “Летовници” с режисьор Ивайло Пенчев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама