Община Варна иска сама да управлява минералните си извори

17:27, 27 сеп 16 25 381 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Промяна в Закона за водите, която да позволи общините да придобиват право на управление на минералните извори на териториите си, подготвя Община Варна. „Имаме съгласуван вариант, който ще бъде внесен в парламента от народни представители от морската столица. Благодаря на министър Ивелина Василева и на експертите от МОСВ, които ни оказват пълна подкрепа и методологична помощ за решаване на тази нелека тема. Вярвам, че парламентът ще ни подкрепи“, заяви кметът Иван Портних по време на Третия годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, който се провежда край Варна.

По думите му стопанисването на минералните води от общините ще осигури по-ефективното им използване и ще гарантира ново развитие на туризма и нови работни места. Специално за Варна това означава не само връщане на славата на древния Одесос, в който се е развивало водолечението, но и целогодишен туристически продукт. Термалните водоизточници могат да отопляват сгради като Двореца на културата и спорта и басейн „Приморски“, посочи кметът. Той припомни, че общината работи и по проект за изграждане на басейн в кв. „Аспарухово“, който също ще бъде локализиран до минерален източник.

По време на конгреса стана ясно, че неправителственият сектор активно лобира за унифициране на условията за заплащане на престоя за рехабилитация в СПА центровете от различни европейски здравни каси. Представен бе и проект, наречен „По пътя на римляните”, финансиран от Европейската комисия. Той предвижда създаване на атрактивни маршрути, които ще бъдат предлагани на далечни пазари като Северна Америка, Китай, Япония и скандинавските страни. До момента България участва в проекта чрез Кюстендил и Хисаря, а Варна ще стане третият град, който ще бъде включен в него.

От общо 260 хотела за СПА услуги и балнеолечение в страната досега са одобрени 70 като покриващи минималните изисквания на новата наредба за този тип обслужване. Документи за сертифициране са подали 106, съобщи зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева. Тя припомни, че сертифицирането не е задължително, но право да използват съкращението СПА имат само отговарящите на наредбата обекти, останалите подлежат на санкциониране.

България е втора в Европа по запаси от почти всички видове минерални води, подходящи за лечение на над 90% от най-масовите заболявания, плащани по клинични пътеки от европейските здравни каси и обхванати от пенсионните фондове. По последни данни 11% от туристите у нас идват за балнеология и СПА.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама