Кметът: Почистващите фирми ще дежурят до шахтите при дъжд

10:32, 29 сеп 16 25 486 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За овладяване на проблема с наводняването на варненските улици при всеки по-силен дъжд се въвеждат дежурства на фирмите за почистване на решетките на шахтите. Това съобщи кметът на Варна Иван Портних във Фейсбук профила си. По думите му тази дейност ще бъде заложена и в бюджета за следващата година.

„Варна е град със стара и проблемна дъждовна канализация, за която не е търсено решение десетилетия наред“, припомня кметът. Трайното решение на проблемите ще стане факт с реализацията на четири важни инфраструктурни проекта. Първият от тях е пробивът на бул. „Левски“, за които се активизират процедурите по отчуждаването на имоти.

Дейностите по него ще се изпълнят на два етапа – до бул. „Владислав Варненчик“ и до бул. „Девня“. Ще бъде изградено и продължението на пробива - между кръстовището на „ВиК“ и бул. „Сливница“. Пак догодина започва цялостен ремонт на бул. „Левски“ – от бул. „Осми приморски полк“ до бул. „Ян Палах“. С това ще се реши проблемът с дъждовните води, които се стичат от „Цветния квартал“ и „Изгрев“ към бул. „Цар Освободител“ до Летния театър.

В общинската програма за 2017 г. е заложен и цялостен ремонт на бул. „Цар Освободител“ – в участъка от Икономическия университет до Летния театър, както и на бул. „Приморски“. Така ще бъде овладян „водният“ проблем с дъждовните води, които се събират в района на Летния театър и по ул. „Михаил Колони“.

Планирани са още два важни проекта. Първият е изграждане на продължение на колектора по ул. „Пирин“ – между бул. „Цар Освободител“ и бул. „Сливница“ и връзката между ул. „Дрин“ до ул. „Тодор Влайков“. Предвид голямата дълбочина на колектора – около 8 – 10 м, полагането трябва да стане по безизкопен начин (тунел). Ориентировъчно проектът ще струва около 30 млн. лв. и чрез него ще се прекъсне пътят на дъждовната вода към центъра на града.

Предстои и изграждане на разделна канализация в сериозна част от централната зона, където сега дъждовните и битовите води се събират смесено. Стойността на този проект заедно с преасфалтирането на улиците е около 35 млн. лв.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама