Ветроходите събраха край вълнолома хиляди посетители още първия ден (снимки)

17:18, 01 окт 16 25 271 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Хиляди варненци и гости на града се изсипаха на морска гара Варна днес, за да разгледат ветроходите от Черноморската регата „Тол Шипс 2016“. Най-нетърпеливите още сутринта посрещнаха българските баркентини „Калиакра“ и „Роял Хелена“, полската „Погория“, руската фрегата „Надежда“. Минути преди официалното откриване на домакинството на Варна на финалния етап на регатата в пристанището с мощна сирена влезе и руският барк „Крузенщерн“.

През целия ден пред ветроходите, които свободно посрещат посетители, се вият опашки от желаещи да се качат на борда. Корабите ще бъдат отворени за гости и в следващите два дни от 10 до 20 ч. Многобройни забавления за всички възрасти предлагат и кейовете, където са швартовани участниците в регатата. Там текат атрактивни събития от младежкия фестивал Funcity+, работят ресторанти и барчета, а на щанда на яхтклуб „Кап. Г. Георгиев“ може да се научи много за ветроходството с помощта на специален тренажор.

„Изключителна чест за Варна е да бъде отново домакин на най-престижното морско събитие“, каза кметът Иван Портних при официалната церемония, на която присъстваха министърът на младежта и спорта Красен Кралев, областният управител Стоян Пасев, депутати, дипломати, много граждани. Той благодари за гласуваното доверие от страна на основните организатори от Sail Training International, за съдействието от всички организации и институции, за ентусиазма на стотиците доброволци, които се грижат за гостуващите кораби и екипажи.

„При третото гостуване на „Тол Шипс“ зоната на пристанището изглежда значително по-приветливо, отколкото в началото. Тя вече се превръща в любимо място за варненци. Вярвам, че при следващото гостуване на регатата тази зона ще е част от градската среда и ще се превърне във визитна картичка на морската столица“, каза кметът Портних.

„Впечатлен съм от цялата работа, която е свършена на пристанището. Всичко е фантастично, а организацията, която заварихме преди 4 дни, е много стройна!“, заяви председателят на регатата Робин Хюргрьоне и за пореден път призна, че от STI обичат да гостуват във Варна. Асоциацията на корабите за учебно ветроходство, която организира „Тол Шипс“, вече 30 години изгражда приятелски отношения с морската столица на България . „През 1986 г. баркентината „Калиакра“ участва в първата регата от тази поредица, а преди няколко години част от флотилията ни стана и „Роял Хелена““, припомни Хюргрьоне

През тази година се навършват 60 години от организирането на първата регата на големи ветроходи изобщо. От „Къти Сарк“ през 1956 г. те се провеждат всяка година. „Нашата мисия е да събираме младите хора от 15 до 22 години на ветроходите и да им помагаме да се интегрират в живота и работата на борда. Това ги превръща в по-добри хора! Правим го и за да събираме хора от различни нации, култури и произход – това е нашият начин да предадем послание за международно разбирателство, сътрудничество и приятелство“, каза още председателят на „Тол Шипс“.

Тазгодишното издание на „Тол Шипс“ ще се запомни с множеството предизвикателства от природата, особено пред големите кораби, заяви рейс-директорът на регатата Пол Бишоп. По думите му безапелационно е първото място по коригирано време на руската яхта „Акела“ в клас В/С, която се движеше преди всички участници във всички етапи. По все още прогнозни резултати, тъй като капитанските декларации не са подадени, водач в клас А на големите ветроходи е руският „Мир“, следван от руската „Надежда“ и нашата „Калиакра“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама