Варна ще получи държавна помощ за фермерски пазар

21:28, 08 окт 16 25 275 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Варна ще е сред общините, които от 2017 г. ще получат държавна помощ за организиране на фермерски пазари. Такива субсидии ще се дават на всеки областен център, обяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на обобщаващата кръгла маса, част от кампанията „Подкрепяме българското“, която се проведе в София. Тя допълни, че Министерството на земеделието и храните ще приложи този инструмент както за подкрепа на всяка община, така и на сдруженията на производителите в различните райони в страната.

Министър Танева отчете, че изложенията на български продукти, които МЗХ организира през последния месец, са били с изключителен успех. Тя благодари на всички местни власти в областните центрове, които подкрепиха инициативата, както и на производителите, които се включиха в нея. Тя каза още, че към момента броят на регистрираните сдружения на земеделски производители е 38, а организираността им е близо 5 %. Минисърът подчерта, че само допреди две години организираноостта им е била 0,5 %. „През следващата година в Програмата за развитие на селските райони 2014 - 2020 г. ще бъдат предложени инструменти за подкрепа, които ще бъдат насочени към сдруженията на производителите”, допълни Танева.

„Втора поредна година България бележи ръст във всички производства, независимо от трудностите и недостатъчното подпомагане в най-кризисните сектори”, съобщи министърът на земеделието. По думите й не всички страни отчитат такива показатели. „Най-голям ръст отчитаме при плодовете, зеленчуците и броя на животните. Между 13 и 18 % е ръстът при всяка от категориите на животните в страната”, каза още тя.

Министър Танева съобщи, че от един месец ръководството на МЗХ провежда разговори с големите търговски вериги в страната. „Целта е да улесним достъпа на българските земеделски производители до потребителя. „Нашето предложение към търговските вериги е тези от тях, които имат оператори в по-големите градове, да дадат възможност регионалите производители, които са регистрирани, също да представят продукцията си. До момента само две от тях откликнаха на нашите предложения, като от останалите получаваме предложения в различни посоки”, допълни още тя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама